Megjelent: 10 éve

Bajban a gyógyszertár-tulajdonosok: gyógyszerésznek kell eladni a patikát

Alkotmánybíróságon és uniós fórumokon keres jogorvoslatot a gyógyszertárak szövetsége, ha életbe lép a gyógyszertörvény tervezett módosítása. A jelenlegi tulajdonosokat arra kényszerítenék, hogy eladják üzletrészüket a patikájukban dolgozó gyógyszerésznek - írja a Népszabadság.

Fölháborodást váltott ki a patikai láncokat üzemeltető gyógyszertár-tulajdonosok között az egészségügyi kormányzat gyógyszer-kereskedelmet újraszabályozó törvényjavaslata. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségébe (HGYSZ) tömörült tulajdonosok állítják: a gyógyszerpiacot átrendező tervezet jelenlegi formájában elfogult, és kizárólag a szakma egy szűk csoportját képviselő Magyar Gyógyszerész Kamara érdekeit szolgálja, nem old meg egyetlen, a piacot sújtó problémát sem, viszont számtalan új feszültséget teremt a rendszerben.

A tervezet, amely decemberben kerül a parlament elé, újra védett piacot teremt a gyógyszerészeknek, és jelentősen átírná a tulajdonviszonyokat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium internetes oldalán is olvasható dokumentum ismét bizonyos lakosságszámhoz és két patika közötti földrajzi távolsághoz kötné új gyógyszertár létesítését, valamint legkésőbb 2014-től minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát.

A tulajdonjogot kizárólag egyetlen patikára korlátozná az új szabályozás, így azoknak a befektetőknek, akiknek egynél több gyógyszertárban van üzletrészük, el kellene adniuk azt, illetve a szövetség képviselői szerint zsebszerződésekre kényszerítenék a piacot.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter