Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Bajnai: A munkavállalók 91 százaléka az alsó kulcs szerint fog adózni

A kormány első 50 napja az egyensúly és bizalomteremtés jegyében telt el, s a növekedés érdekében megvalósuló élőmunka tehercsökkentés nyomán 2010-ben a munkavállalók 91 százaléka, 5 millió forintos határig az alsó, 17 százalékos szja-kulcs szerint fog adózni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) keddi rendezvényén Budapesten.

images

Az egyensúly és a bizalom megteremtésének jegyében négy területen dolgozott ki programot a kormány - kezdte előadását a miniszterelnök. Elsőként az államháztartási egyensúly helyreállítását említette, másodikként a növekedést akadályozó tényezők felszámolását, majd a rövid távú válságkezelést, amelynek következtében sikerül hosszabb távon helyreállítani az ország iránti bizalmat.

Magyarország jövőbeni gazdasági növekedése az exportpiacoktól függ, amennyiben azok tovább zsugorodnak, akkor a magyar gazdaság sem tud fejlődni - válaszolta egy kérdésre a miniszterelnök.

Az ország pénzügyi stabilitásával kapcsolatos kérdésre pedig azt felelte: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) lefolytatott tárgyalások során az IMF jelezte, ha Magyarország betartja a megállapodásokat, akkor - amennyiben szükség lenne rá - megújítható, illetve meghosszabbítható az IMF hitele, hitelkerete.

Az IMF hitellel kapcsolatban azt is megjegyezte: nem biztos, hogy az ország azt el fogja költeni, egyébként az államadósság 2010 második felétől csökken. A kormány az elmúlt több mint 50 nap során elfogadott egy nyugdíjtörvényt, melynek nyomán sikerül megőrizni a nyugdíjak reálértékét, és abban is biztos lehet mindenki, hogy nyugdíjba vonulás után megkapja azt az összeget, amelyet nyugdíjjárulékként befizetett. Emellett 1012-től a költségvetés hiánya is mérséklődik a nyugdíjreform kapcsán, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy növeli az aktivitást, hiszen a korhatárt 62 évről 65-re emeli fel - mondta a miniszterelnök.

A jövő évi adóváltoztatások közül a személyi jövedelemadó-rendszer módosítását ismertette: e szerint az alsó adókulcs 17 százalék lesz, a sávhatár évi ötmillióra tolódik ki, e fölött 32 százalékra nő az adókulcs, miközben megszűnik a négyszázalékos szolidaritási adó. Ez azt jelenti, hogy az adózók 91 százaléka az alsó kulcs szerint fog adózni.

Az egyes keresetekhez tartozó adóterhelések úgy alakulnak - jelezte a miniszterelnök -, hogy a minimálbér sávjában keresők közel ezer forinttal, a minimálbér kétszeresét keresők havi kétezerrel, az átlagbért keresők havi 15 ezerrel több nettó keresetre tesznek szert.

A vállalkozások munkahelyteremtését az élő munka terhelésének csökkentése alapozhatja meg, ezért már 2009 második felében a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a tb-járulék, jövőre ez a teljes jövedelemsávra kiterjed - magyarázta Bajnai Gordon. Emellett jövőre megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, amely számos kisebb vállalkozás számára jelentős terhet okozott - tette hozzá.

A jövő évi adóváltozások nyomán a négyszázalékos társasági különadó megszűnik, ugyanakkor a 19 százalékra emelkedő társasági adóban érvényesíteni lehet beruházási, fejlesztési kedvezményeket - jelentette ki Bajnai Gordon.

A miniszterelnök közölte: 2010-ben az ötszázalékos járulékcsökkentés 300 milliárd forinttal, a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése 60 milliárddal, a társasági adó változtatása 50 milliárddal, összesen tehát 400 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozások adóterheit.

Futó Péter elnök bejelentette, hogy az MGYOSZ egymillió forinttal támogatja a kormány múlt héten létrehozott krízis alapját, amely a leginkább rászorult családokat segíti.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter