Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Bajnai: Adórendszerváltásra van szükség

Az egykulcsos adó helyett fogyasztásbővítő, munkahelyteremtő és igazságos adórendszert kell teremteni 2014-ben Bajnai Gordon szerint.

Az Együtt-PM szövetség vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány "igazságtalan, embertelen és munkahelyellenes" adóreformja egyre mélyebbre löki Magyarországot. Az Együtt-PM ezért kezdett aláírásgyűjtést a kétkulcsos adórendszer bevezetése érdekében.

Bajnai Gordon közölte: az egykulcsos adó miatt 50 ezer munkahely szűnt meg. Bemutatott egy infografikát, amely szerint csak a nagyvállalatok 49 ezer embert bocsátottak el az utóbbi három évben a növekvő munkáltatói járulékterhek miatt. A minimálbéresek foglalkoztatása 27 600 forinttal többe kerül havonta - hozta példaként, megjegyezve: miközben a munkaadók terhei nőttek, a minimálbér vásárlóereje csökkent 2010-hez képest.

Hozzátette: egy bruttó százezer forintot kereső ember 11 ezer forinttal kevesebbet visz haza az egykulcsos adó miatt, mint a kormányváltáskor, míg a bruttó 700 ezret keresők nettója majdnem százezer forinttal nőtt.

A volt kormányfő beszélt arról is, hogy az emberek négyötöde szerint a kormány rosszul teljesít a munkahelyteremtésben, a foglalkoztatási adatok javulása pedig csak a közmunkának és a külföldön dolgozóknak köszönhető.

Az Együtt-PM vezetője kérdésre válaszolva azt mondta: az ingyenes pénzfelvétel törvényi szabályozása is példa arra, hogy a Fidesz nem tud kormányozni. Hiszen - folytatta - a pénzfelvételt a tranzakciós illeték bevezetése drágította meg, amit a kormány most próbál korrigálni, ám sajtóhírek szerint úgy, hogy az embereknek a bankfiókban kell igényelniük a havi két ingyenes pénzfelvétel lehetőségét.

Szintén kérdésre Bajnai Gordon azt mondta, kedd reggel felhívta Mesterházy Attila MSZP-elnököt, és szolidaritását fejezte ki, amiért méltatlan támadások érték a bajai videoügyben. Szavaiból kiderült, ezután nem látja értelmét annak, hogy aláírja Gyurcsány Ferenc nyílt levelét, amelyet a Demokratikus Koalíció elnöke az ellenzéki pártok vezetőinek címzett, arra kérve őket, legyenek szolidárisak a szocialistákkal.

Ugyancsak kérdésre elmondta: miniszterelnökként sem hivatalos, sem nem hivatalos információja nem volt arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok európai vezető politikusokat, kormányfőket hallgatnak le. Hozzátette: amennyiben kiderül, hogy valóban így történt, az "szövetségesek között elfogadhatatlan".
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter