Megjelent: 15 éve

Bajnai hathetente egyeztetne mindenkivel

Ahhoz, hogy a gazdaság visszaálljon egy gyorsabb növekedési pályára, az ország munkához való viszonyát kell megváltoztatni, hogy ne csak a felnőttek alig több mint fele dolgozzon - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hétfőn a sajtónak, miután nemzetközi kamarák képviselőivel tárgyalt.

images

Ennek a miniszter szerint előfeltételei vannak a munkahelyteremtésben, az adó- és járulékrendszerben, a gazdaságfejlesztési támogatásokban, a gazdaságot gúzsba kötő bürokrácia csökkentésében. Emellett szükség van a munkára való ösztönzésre is, mert az alacsony képzettségűek közül sokan azért nem mennek el dolgozni, mert a segélyezési rendszer nem ösztönöz erre. Az oktatás, képzés és szakképzés területén is tenni kell azért, hogy aki dolgozni szeretne, megtehesse. Ennek a programnak a részelemeiről beszéltünk - mondta Bajnai Gordon.


Nemzeti célokA miniszter a kamarákkal folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az lehetne a nemzeti cél, hogy Magyarország képes legyen a tartós, 5 százalék körüli növekedésre, az EU átlagát évente legalább 2 százalékkal meghaladva, mert akkor fogja érezni mindenki, hogy érdemben közelíti az áhított életszínvonalat, gazdasági fejlődést.

Ahhoz, hogy Magyarország ilyen pályát fusson be, nagyon fontos, hogy a gazdaság szereplői, akiknek a kezében van ennek a kulcsa, egyetértsenek ebben, segítsenek megvalósítani - hangsúlyozta a miniszter. Ezért kezdődtek egyeztetések a múlt héten a gazdaság meghatározó érdekképviseleti szerveivel, a héten pedig a nemzetközi kamarák képviselőivel. Konkrét számokról, javaslatokról nem esett szó. Erre a miniszter szerint júliusban lesz lehetőség, amikor már látni lehet az eddigi intézkedések eredményeit, azt, hogy mekkora mozgástér áll rendelkezésre az adórendszerbeli változtatásokhoz. Az egyensúlyt semmi nem veszélyeztetheti - jelentette ki Bajnai Gordon.

A miniszter szólt szerint Magyarországnak ki kellene kerülnie végre a csapdahelyzetből, amibe 18 évvel ezelőtt belekerült; abból, hogy a pillanatnyi politikai érdekek mindig felülírják a gazdasági racionalitást, hogy a hatalom megszerzéséért folytatott osztogatás vagy ígérgetés miatt az ország szekere folyamatosan letér a kívánatos útról. Ezért van nagyon nagy jelentősége annak, hogy a parlament előtt lévő költségvetési szabálykör és a közpénzügyi törvény megkapja a kétharmados támogatást - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a kampányszerű egyeztetés helyett szeretnének intézményes formát kialakítani. A gazdaság szereplői és a kormány tagjai eszerint akár egy évre előre meghatározott menetrend szerint rendszeresen, havonta, hathetente találkoznának, és a gazdaság helyzetét meghatározó jogszabályokról még megszületésük előtt egyeztetnének, hogy ne lehessen olyan jogszabályokat meghozni, amelyek hátráltatják az ország versenyképességét, felzárkózását.


Némi fenntartásokA sajtótájékoztatón részt vevő kamarai képviselők üdvözölték a kormány rendszeres egyeztetési szándékát. Dávid Péter, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara képviseletében ugyanakkor megfogalmazta kételyeit, mondván: garanciákat szeretne látni arra, hogy amiben megállapodnak, az meg is valósul.

Béres István, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara képviseletében emlékeztetett: a Kiáltványt aláíró kamarák két éve hangsúlyozzák, hogy társadalmi párbeszédre van szükség. Kifejezte örömét, hogy ez a törekvés most széles körű támogatottságot élvez. Úgy vélekedett, az eddigi egyeztetéseken több azonosságot lehet felfedezni, mint különbséget, ezek közé sorolta a munkahelyteremtést, a munkára ösztönzést, továbbá, hogy a szakképzés átalakításához késedelem nélkül hozzá kell fogni.

Gál Tamás, a Német-Magyar Kamara elnöke felhívta a figyelmet arra: a megbeszélésen számos olyan kérdés merült fel, amelyek más minisztériumhoz tartoznak. A miniszter erre reagálva kifejtette: akkor van esély a sikerre, ha a részintézkedések mind egy irányba mutatnak, ezért rendszeresen egyeztetnek a többi tárcával. Gál Tamás kiemelte: a hosszú távú, kiszámítható adórendszert támogatják, mert nem egy-két százalékon múlik a versenyképesség, hanem azon, hogy a vállalkozások tíz éven át kiszámítható környezetben tudjanak tevékenykedni.

Monspart Zsolt, a Svéd-Magyar Kamara képviseletében kiemelte a versenyképesség javításának fontosságát, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaság kifehérítése, a közbeszerzési törvény megreformálása - ami a korrupció melegágya - nagyon jó üzenet lenne a befektetőknek.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter