Megjelent: 12 éve

Bajnai hathetente egyeztetne mindenkivel

Ahhoz, hogy a gazdaság visszaálljon egy gyorsabb növekedési pályára, az ország munkához való viszonyát kell megváltoztatni, hogy ne csak a felnőttek alig több mint fele dolgozzon - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hétfőn a sajtónak, miután nemzetközi kamarák képviselőivel tárgyalt.

images

Ennek a miniszter szerint előfeltételei vannak a munkahelyteremtésben, az adó- és járulékrendszerben, a gazdaságfejlesztési támogatásokban, a gazdaságot gúzsba kötő bürokrácia csökkentésében. Emellett szükség van a munkára való ösztönzésre is, mert az alacsony képzettségűek közül sokan azért nem mennek el dolgozni, mert a segélyezési rendszer nem ösztönöz erre. Az oktatás, képzés és szakképzés területén is tenni kell azért, hogy aki dolgozni szeretne, megtehesse. Ennek a programnak a részelemeiről beszéltünk - mondta Bajnai Gordon.


Nemzeti célokA miniszter a kamarákkal folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az lehetne a nemzeti cél, hogy Magyarország képes legyen a tartós, 5 százalék körüli növekedésre, az EU átlagát évente legalább 2 százalékkal meghaladva, mert akkor fogja érezni mindenki, hogy érdemben közelíti az áhított életszínvonalat, gazdasági fejlődést.

Ahhoz, hogy Magyarország ilyen pályát fusson be, nagyon fontos, hogy a gazdaság szereplői, akiknek a kezében van ennek a kulcsa, egyetértsenek ebben, segítsenek megvalósítani - hangsúlyozta a miniszter. Ezért kezdődtek egyeztetések a múlt héten a gazdaság meghatározó érdekképviseleti szerveivel, a héten pedig a nemzetközi kamarák képviselőivel. Konkrét számokról, javaslatokról nem esett szó. Erre a miniszter szerint júliusban lesz lehetőség, amikor már látni lehet az eddigi intézkedések eredményeit, azt, hogy mekkora mozgástér áll rendelkezésre az adórendszerbeli változtatásokhoz. Az egyensúlyt semmi nem veszélyeztetheti - jelentette ki Bajnai Gordon.

A miniszter szólt szerint Magyarországnak ki kellene kerülnie végre a csapdahelyzetből, amibe 18 évvel ezelőtt belekerült; abból, hogy a pillanatnyi politikai érdekek mindig felülírják a gazdasági racionalitást, hogy a hatalom megszerzéséért folytatott osztogatás vagy ígérgetés miatt az ország szekere folyamatosan letér a kívánatos útról. Ezért van nagyon nagy jelentősége annak, hogy a parlament előtt lévő költségvetési szabálykör és a közpénzügyi törvény megkapja a kétharmados támogatást - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a kampányszerű egyeztetés helyett szeretnének intézményes formát kialakítani. A gazdaság szereplői és a kormány tagjai eszerint akár egy évre előre meghatározott menetrend szerint rendszeresen, havonta, hathetente találkoznának, és a gazdaság helyzetét meghatározó jogszabályokról még megszületésük előtt egyeztetnének, hogy ne lehessen olyan jogszabályokat meghozni, amelyek hátráltatják az ország versenyképességét, felzárkózását.


Némi fenntartásokA sajtótájékoztatón részt vevő kamarai képviselők üdvözölték a kormány rendszeres egyeztetési szándékát. Dávid Péter, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara képviseletében ugyanakkor megfogalmazta kételyeit, mondván: garanciákat szeretne látni arra, hogy amiben megállapodnak, az meg is valósul.

Béres István, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara képviseletében emlékeztetett: a Kiáltványt aláíró kamarák két éve hangsúlyozzák, hogy társadalmi párbeszédre van szükség. Kifejezte örömét, hogy ez a törekvés most széles körű támogatottságot élvez. Úgy vélekedett, az eddigi egyeztetéseken több azonosságot lehet felfedezni, mint különbséget, ezek közé sorolta a munkahelyteremtést, a munkára ösztönzést, továbbá, hogy a szakképzés átalakításához késedelem nélkül hozzá kell fogni.

Gál Tamás, a Német-Magyar Kamara elnöke felhívta a figyelmet arra: a megbeszélésen számos olyan kérdés merült fel, amelyek más minisztériumhoz tartoznak. A miniszter erre reagálva kifejtette: akkor van esély a sikerre, ha a részintézkedések mind egy irányba mutatnak, ezért rendszeresen egyeztetnek a többi tárcával. Gál Tamás kiemelte: a hosszú távú, kiszámítható adórendszert támogatják, mert nem egy-két százalékon múlik a versenyképesség, hanem azon, hogy a vállalkozások tíz éven át kiszámítható környezetben tudjanak tevékenykedni.

Monspart Zsolt, a Svéd-Magyar Kamara képviseletében kiemelte a versenyképesség javításának fontosságát, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaság kifehérítése, a közbeszerzési törvény megreformálása - ami a korrupció melegágya - nagyon jó üzenet lenne a befektetőknek.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptemberben stagnált a foglalkoztatás a GKI szerint

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 6-7 százalék volt. Teljes cikk

Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk