Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

BBC-sztrájk kezdődött a leépítések miatt

Sztrájkba léptek a BBC alkalmazottai csütörtökön, a tervezett elbocsátások ellen tiltakozva.

A félnaposra tervezett akció délután kezdődött. A sztrájkot a brit újságíró-szakszervezet (NUJ), illetve a műszaki személyzetet képviselő BECTU érdekvédelmi csoport hirdette meg.

A munkabeszüntetés azonnal éreztette hatását: a BBC televízió két hírcsatornája, a csak Nagy-Britanniában fogható BBC News, illetve a csak külföldre sugárzó BBC World élő hírműsorai leálltak, és helyettük mindkét állomás korábban felvett, dokumentumjellegű műsorokat kezdett közvetíteni.

A BBC News közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődő egyórás napközbeni fő hírmagazinja csütörtökön csak félórás volt, és a szokásos kettő helyett egy műsorvezetővel jelentkezett.

A brit közszolgálati médiatársaság a költségtakarékosság jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni a 23 ezres alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a kiadásokat. A BBC jórészt önkéntes felmondásokkal, illetve a távozók státusának felszámolásával tervezi végrehajtani a leépítést, ám eddig 110 olyan munkatársnak is felmondtak, akik nem akarták munkaviszonyuk megszüntetését.

A leépítési hullám előzményeként a brit kormány a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi 145,50 fontos (52 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak az adott időszakban.

Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell majd megoldani.

Az 1932-ben alapított, külföldre sugárzó BBC World Service évi 272 millió fontos működési költségeit jelenleg a brit külügyminisztérium fedezi, de a brit kormány takarékossági intézkedéseinek keretében jövőre ez a finanszírozás megszűnik.

Gerry Morrissey, a BBC-sztrájkot meghirdető egyik érdekvédelmi szervezet, a BECTU főtitkára csütörtökön kijelentette: a szakszervezet tagjai szenvedik meg a BBC vezetésének azt az elképzelését, hogy jóval kisebb létszámmal is elő lehet állítani változatlan színvonalú műsorfolyamot. Morrissey szerint azonban a tömeges elbocsátások már most is eltúlzott munkaterhet rónak az állományra, az alkalmazottak egyre nagyobb stresszről számolnak be, és egyre több bejelentés érkezik tőlük arról is, hogy elöljáróik durván lépnek fel velük szemben.

Néhány héten belül ez a második sztrájkakció a BBC-nél. A cég újságírói február 18-án 24 órás munkabeszüntetést tartottak, amely szintén komoly fennakadásokat okozott a BBC hírszolgáltatásában; a társaság számos rádiós és televíziós hírműsorát törölni kellett, helyettük akkor is korábbi dokumentumműsorok ismétléseit sugározták.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csaknem 250 embert küld el a Budapest Airport

Újabb létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport, mivel a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások és a vártnál lassabban... Teljes cikk

A Market Építő, a Vesta Home és a Visual Cortex lett Az Év Széchenyi Vállalkozása

Átadták Az Év Széchenyi Vállalkozása 2020-díjakat Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A fődíjat az évi 500 millió forint... Teljes cikk

Magyar multi program: több mint 7 milliárdot kap 37 magyar vállalkozás

Összesen 7,6 milliárd forint értékben 37 vállalkozás nyert támogatást a Magyar multi programban - mondta az Innovációs és Technológiai... Teljes cikk