Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Beran Ferenc: Újra kell gondolni a munka fogalmát

A globalizáció ugyan növeli a munkanélküliség arányát, de az emberiség jelentős részének új típusú, változatosabb munkát tud nyújtani - mondta a modern kor kérdéseire is választ keresve Beran Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karának docense a Munkástanácsok Országos Szövetségének rendezvényén.

A XIII. Leó pápa 1891. május 15-én kiadott Rerum Novarum kezdetű enciklikája megjelenésének évfordulóján tartott megemlékezésen Beran Ferenc kijelentette: a munka jellegének megváltozása következtében a munka fogalmát is újra kell gondolni, mert az "egyszerre jelent alkotói tevékenységet, pénzkereseti eszközt, társadalmi kötelezettséget, más emberrel való együttműködést, jogot és a közösség javáért való fáradozást".

A docens a pápai enciklika kapcsán, amely egyebek mellett arról emlékezetes, hogy megengedte a munkásoknak a szakszervezetekbe való tömörülést, és lehetővé tette a katolikusok politikai pártokba való belépését is, kijelentette: a szakszervezetek tevékenységének nemcsak azokra kell kiterjednie, akik szerződés alapján meghatározott bérért dolgoznak, hanem azokra is, akik munka nélkül vannak, bevándorlók, szezonális munkát végeznek, vagy szakképzettséggel nem rendelkeznek.

A munkavállalók érdekképviseletéhez fűződően idézte II. János Pál pápa egyik tételét, mely szerint "az emberi munka nem lehet a tőke eszköze", mert akkor maga az ember is a tőke eszközévé alacsonyul. A munkavégzés véleménye szerint inkább a teremtés művének folytatása, melynek során "egymással és egymásért dolgoznak az emberek annak érdekében, hogy uralmuk alá hajtsák a Földet".

A munkavégzéssel kapcsolatos méltóságról szólva elmondta, hogy a katolikus felfogás szerint az ember nem pusztán "egy termelőfolyamat vagy gépezet része", ezért "az emberrel nem lehet olyan munkát végeztetni, amely a végzőjét lelkileg vagy testileg megnyomorítja".

Beran Ferenc utalt arra is, hogy az evangélium alapján nem szabad megengedni, hogy a munka valamelyik válfaját a társadalom kevéssé becsülje, míg másokat túlértékeljen, így elkerülhető, hogy a különböző munkát végzők között nagy életszínvonalbeli különbség legyen.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a munka lelki örömet is jelenthet olyankor, amikor azt nem egyszerűen a haszonszerzés vagy az elvárás teljesítésének céljából végzik.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk