Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Bérdömping elleni védekezést sürgetnek Ausztriában

A bérdömping elleni védekezést szorgalmazta a "vida" osztrák szakszervezet turisztikai szekciója a jövő májusi munkaerőpiaci nyitásra való tekintettel egy csütörtöki bécsi sajtótájékoztatón.

images

A szakszervezet támogatja az osztrák munkaadói és munkavállalói szervezetek közös javaslatát, amelynek célja megelőzni, hogy a korlátozások 2011. május elsejei megszűnésének bérleszorító hatása legyen Ausztriában. A "vida" azt szorgalmazza, hogy az osztrák kormány időben hozza meg az ehhez szükséges törvényt.

A szakszervezet szerint bár a többi szektorhoz képest a válság viszonylag kevéssé érintette az idegenforgalmat, a kedvezőtlen munkaviszonyok miatt továbbra is sokan hagyják el az ágazatot.

A szociális partnereknek a kormány támogatását élvező javaslata a korábbinál határozottabb fellépést szorgalmaz az ausztriai ágazati minimálbéreknél alacsonyabb fizetések ellen. Jelenleg a munkavállaló panaszára indulhat ilyen vizsgálat. Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, a jövőben hivatalból ellenőrizhetik a fizetéseket és a munkáltatót akár több ezer eurós - legfeljebb 50 ezer euróig terjedő - bírsággal büntethetik.

Rudolf Kaske, a szakszervezet elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg hivatalosan nem mutatható ki bérdömping-hatás, létezik ugyanakkor illegális vagy félig illegális foglalkoztatás, ahogy más ágazatokban is. Ennek mértékére vonatkozóan nem bocsátkozott találgatásokba. Egy statisztikát idézett, amely Ausztriában tíz százalékra teszi a feketemunka arányát. Hozzátette azt is, hogy ezt a számot sokan vitatják, s hogy a maga részéről "nem akarja kommentálni". A jelenséget természetéből adódóan nehéz megbecsülni - mondta. "A feketén foglalkoztatottak nem írják ki magukra nagy betűkkel, hogy "feketemunkás" - tette hozzá.

Az osztrák munkaerőpiac az ágazaton belül jelenleg is "nyitott", a külföldi foglalkoztatottak aránya 30 százalék körüli - mondta Rudolf Kaske, a határon átjáró munkavállalókról szóló egyezményekre, a szezonális munkavállalókra, a gyakornoki és szakmai kontingensekre utalva.

A jövő május elseje után életbe lépő változásokkal kapcsolatban a szakszervezet egyszerre célozza meg a jelenlegi munkavállalók foglalkoztatásának fenntartását és azt, hogy újonnan érkezők is lehetőséget kapjanak. A munkahelyekre elsősorban az EU-n belüli munkavállalókat kell keresni - hangsúlyozták.

A turisztikai ágazat eddig a vártnál jobban és a többi szektorhoz képest viszonylag jól vészelte át a válságot. A munkanélküliség 2009-ben 13 százalékkal nőtt, a szektorban foglalkoztatottak száma 178 ezer fő körül volt.

A szakszervezet mindamellett kiemelte, hogy az ágazatban dolgozók foglalkozatási ideje továbbra is rövid, évente átlagosan mindössze 196 nap. A viszonylag alacsony fizetés, a túlórák és a kedvezőtlen előremeneteli lehetőségek miatt sokan "rövid idő után hátat fordítanak" a szakmának. A "vida" közlése szerint az ágazati bér havi átlagban bruttó ezerötszáz euró. A statisztikai hivatal legfrissebb, 2008-as adatai szerint Ausztriában a munkavállalók évi átlagos jövedelme 28 ezer euró.


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter