Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Bérdömping elleni védekezést sürgetnek Ausztriában

A bérdömping elleni védekezést szorgalmazta a "vida" osztrák szakszervezet turisztikai szekciója a jövő májusi munkaerőpiaci nyitásra való tekintettel egy csütörtöki bécsi sajtótájékoztatón.

images

A szakszervezet támogatja az osztrák munkaadói és munkavállalói szervezetek közös javaslatát, amelynek célja megelőzni, hogy a korlátozások 2011. május elsejei megszűnésének bérleszorító hatása legyen Ausztriában. A "vida" azt szorgalmazza, hogy az osztrák kormány időben hozza meg az ehhez szükséges törvényt.

A szakszervezet szerint bár a többi szektorhoz képest a válság viszonylag kevéssé érintette az idegenforgalmat, a kedvezőtlen munkaviszonyok miatt továbbra is sokan hagyják el az ágazatot.

A szociális partnereknek a kormány támogatását élvező javaslata a korábbinál határozottabb fellépést szorgalmaz az ausztriai ágazati minimálbéreknél alacsonyabb fizetések ellen. Jelenleg a munkavállaló panaszára indulhat ilyen vizsgálat. Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, a jövőben hivatalból ellenőrizhetik a fizetéseket és a munkáltatót akár több ezer eurós - legfeljebb 50 ezer euróig terjedő - bírsággal büntethetik.

Rudolf Kaske, a szakszervezet elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg hivatalosan nem mutatható ki bérdömping-hatás, létezik ugyanakkor illegális vagy félig illegális foglalkoztatás, ahogy más ágazatokban is. Ennek mértékére vonatkozóan nem bocsátkozott találgatásokba. Egy statisztikát idézett, amely Ausztriában tíz százalékra teszi a feketemunka arányát. Hozzátette azt is, hogy ezt a számot sokan vitatják, s hogy a maga részéről "nem akarja kommentálni". A jelenséget természetéből adódóan nehéz megbecsülni - mondta. "A feketén foglalkoztatottak nem írják ki magukra nagy betűkkel, hogy "feketemunkás" - tette hozzá.

Az osztrák munkaerőpiac az ágazaton belül jelenleg is "nyitott", a külföldi foglalkoztatottak aránya 30 százalék körüli - mondta Rudolf Kaske, a határon átjáró munkavállalókról szóló egyezményekre, a szezonális munkavállalókra, a gyakornoki és szakmai kontingensekre utalva.

A jövő május elseje után életbe lépő változásokkal kapcsolatban a szakszervezet egyszerre célozza meg a jelenlegi munkavállalók foglalkoztatásának fenntartását és azt, hogy újonnan érkezők is lehetőséget kapjanak. A munkahelyekre elsősorban az EU-n belüli munkavállalókat kell keresni - hangsúlyozták.

A turisztikai ágazat eddig a vártnál jobban és a többi szektorhoz képest viszonylag jól vészelte át a válságot. A munkanélküliség 2009-ben 13 százalékkal nőtt, a szektorban foglalkoztatottak száma 178 ezer fő körül volt.

A szakszervezet mindamellett kiemelte, hogy az ágazatban dolgozók foglalkozatási ideje továbbra is rövid, évente átlagosan mindössze 196 nap. A viszonylag alacsony fizetés, a túlórák és a kedvezőtlen előremeneteli lehetőségek miatt sokan "rövid idő után hátat fordítanak" a szakmának. A "vida" közlése szerint az ágazati bér havi átlagban bruttó ezerötszáz euró. A statisztikai hivatal legfrissebb, 2008-as adatai szerint Ausztriában a munkavállalók évi átlagos jövedelme 28 ezer euró.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkanélküliség Németországban: megállt a zuhanás

A német munkanélküliségi ráta 6,4 százalék volt júliusban, pontosan annyi, mint az előző hónapban, a munkanélküliek száma pedig minimálisan... Teljes cikk

A családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött a román kormány

A családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött a román kormány, amelyet már alkotmánybírósági döntés is kötelez arra, hogy - a parlament... Teljes cikk

Újraindul az uniós pályázati mentorprogram

A kormány a lehető legtöbb segítséget megadja a magyar vállalatoknak ahhoz, hogy sikerrel pályázzanak közvetlenül is uniós forrásra, ezért... Teljes cikk