Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Béremelésért demonstráltak szociális dolgozók

images

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság figyelemfelkeltő rendezvényén megjelent kétszáz ember a Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekezett, majd onnan - a szociális ellátórendszer állapotának demonstrálására - egy szakadozott hálót vittek a tárca épületéhez.

A rendezvény egyik szervezője, Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke újságírók előtt arról beszélt, a petíciót eddig 33 ezren írták alá, és folytatják az aláírásgyűjtést. Azt akarják elérni, hogy az egészségügyben megvalósuló bérfejlesztést terjesszék ki a szociális ágazatra - tette hozzá.

Számításaik szerint a bérfejlesztés éves szinten 30 milliárd forint lenne, ám ebből az összegből egyetlen fillért sem látnak a jövő évi költségvetés tervezetében - emelte ki.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazatban már hat éve nem volt béremelés. Jelezte: a bérfejlesztés egyebek mellett a házi segítségnyújtásban, az idősellátásban, a bölcsődékben, a családsegítő szolgálatokban, a gyermekvédelmi otthonokban, valamint a fogyatékosokkal és szenvedélybetegekkel foglalkozó intézményekben dolgozókat érinti.

A miniszternek írt levelükben utaltak arra, hogy ma a szociális ágazat 100 ezer dolgozójának a bére - bérpótlékkal együtt számítva - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nettó 78 ezer forint.

Szűcs Viktória a petíció átadása után azt hangoztatta, a mostanihoz hasonló széles körű összefogás még nem volt az ágazatban. Arról is beszélt, hogy ha jogos kéréseiket nem teljesítik, akkor sztrájk szervezését sem tartja kizártnak.

A minisztérium egyeztet az emelésről, de valójában nincs rá pénz

A Családügyért Felelős Államtitkársága hétfőn válaszul azt közölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium között folyamatos az egyeztetés a szociális terület bérrendezési lehetőségeiről, az ország gazdasági erejét meghaladó kiadásokat azonban nem lehet vállalni.

Az Emmi közleménye szerint a súlyos gazdasági helyzet elkerülése után a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók béremelése jó irányba halad, és más ágazatban dolgozók fizetését is növelni szeretné a kormány, de ezt nem hajlandó külföldi kölcsönökből fedezni.

Ezért csak megalapozott és ésszerű béremelést szabad végrehajtani, és míg ezt nem teszi lehetővé a gazdasági növekedés, addig lakástámogatást adnak a közszolgáknak, így a szociális dolgozóknak is - írta az Emmi, hozzátéve: ha a megfelelő fedezet rendelkezésre áll a bérrendezéshez, arról minden érintettet haladéktalanul tájékoztatnak.

Az elmúlt években a tárgyi feltételek és a munkakörülmények javításában már számos előrelépés történt - közölte az államtitkárság. Kiemelték például, hogy országszerte 28 milliárd forint értékben a jövő év végéig több ezer új és több ezer felújított bölcsődei helyet adnak és adtak át. Ezzel egy időben a négy év alatt összességében ezer új munkahely is létrejön. 2011-től évi 95 millió forint többlettámogatást kapnak az autista lakóotthonok, és nagymértékben javítja a munkakörülményeket a bentlakásos intézmények számára eljuttatott mintegy kétezer ágy - olvasható az Emmi közleményében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter