Megjelent: 9 hónapja

Béremelésről és új munkahelyekről beszélt az Aldi Magyarország ügyvezető igazgatója

Nem versenytársainkra szeretnénk rálicitálni, hanem a legjobb bért fizetni a legjobb munkaerőnek - mondta Bernhard Haider a Pénzcentrumnak.

images

A Pénzcentrumnak adott interjút Bernhard Haider, az Aldi Magyarország ügyvezető igazgatója. Szóba kerültek a bérek, a legnépszerűbb munkarendek és a fluktuáció is. Az üzletlánc jelenleg 3500 főt foglalkoztat Magyarországon. Mint Bernhard Haider elmondta, nem tapasztalnak munkaerőhiányt, ami elsősorban a cég bérezési politikájának és a rugalmas részmunkaidős lehetőségeknek köszönhető. Ugyanakkor azt látja, hogy az ország nyugati megyéiben és a főváros budai kerületeiben hosszabb ideig tart a szabad pozíciók betöltése, mint korábban.

Azt nem lehet állítani, hogy egy-egy területre nehéz embert találni, ennél jóval árnyaltabb a kép” - mondta Haider, aki szerint a logisztikai központba a délutáni műszakra tovább tart elegendő munkaerőt találni. Az Aldi egyébként fejleszteni fogja logisztikai területét, 50 új munkahelyet hoznak létre, és hamarosan elindítják az ehhez kapcsolódó toborzókampányukat.

Az Aldinál az informatikai területen a nyelvtudás a döntő aspektus, a cég IT-támogatási központjában a munkavállalók 80%-a két idegen nyelven beszél, a német ugyanakkor hiánynyelv. „Ha csak egy tanácsom lehetne a most tanulók számára, akkor azt javasolnám, hogy az angol mellett tanuljanak legalább németül is, hiszen a magyar gazdaság ezer szállal kötődik Németországhoz, illetve a német nyelvű országokhoz - gazdaságilag, de kulturális és turisztikai szempontból is fontos a német nyelv ismerete” - emelte ki az igazgató.

Bernhard Haider elmondta, hogy az Aldi bolti eladóinak jelentős része részmunkaidőben dolgozik. A fővárosban a magasabb óraszámú, 30-35 órás pozíciók népszerűbbek, Budapesttől távolodva már az alacsonyabb óraszámot preferálják a munkavállalók. Mint az ügyvezető igazgató rámutatott, fontosan tartják a bérek reálértékének megőrzését, ehhez pedig most is tartják magukat, és további bérfejlesztés várható az Aldiban, ennek mértékét most számolják.

Bernhard Haider szerint a fluktuáció csökkenő mértéket mutat az Aldinál.„Számunkra az a feladat, hogy minél több intézkedéssel csökkentsük a fluktuáció mértékét, hiszen ezek költsége kisebb, mint egy-egy új munkavállaló megtalálásának költsége. Az üzletekben a boltvezetőket külön képezzük arra, hogy a heti beosztás tervezésénél a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe a munkavállalók egyéni igényeit. Ha egy dolgozó azt érzi, hogy versenyképes, kimagasló fizetése mellett nagyobb figyelmet kapnak a személyes, élethelyzetből adódó igényei, akkor kisebb eséllyel fog állást váltani” - mondta.

Penzcentrum.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter