Megjelent: 1 éve

Béremelésről és új munkahelyekről beszélt az Aldi Magyarország ügyvezető igazgatója

Nem versenytársainkra szeretnénk rálicitálni, hanem a legjobb bért fizetni a legjobb munkaerőnek - mondta Bernhard Haider a Pénzcentrumnak.

images

A Pénzcentrumnak adott interjút Bernhard Haider, az Aldi Magyarország ügyvezető igazgatója. Szóba kerültek a bérek, a legnépszerűbb munkarendek és a fluktuáció is. Az üzletlánc jelenleg 3500 főt foglalkoztat Magyarországon. Mint Bernhard Haider elmondta, nem tapasztalnak munkaerőhiányt, ami elsősorban a cég bérezési politikájának és a rugalmas részmunkaidős lehetőségeknek köszönhető. Ugyanakkor azt látja, hogy az ország nyugati megyéiben és a főváros budai kerületeiben hosszabb ideig tart a szabad pozíciók betöltése, mint korábban.

Azt nem lehet állítani, hogy egy-egy területre nehéz embert találni, ennél jóval árnyaltabb a kép” - mondta Haider, aki szerint a logisztikai központba a délutáni műszakra tovább tart elegendő munkaerőt találni. Az Aldi egyébként fejleszteni fogja logisztikai területét, 50 új munkahelyet hoznak létre, és hamarosan elindítják az ehhez kapcsolódó toborzókampányukat.

Az Aldinál az informatikai területen a nyelvtudás a döntő aspektus, a cég IT-támogatási központjában a munkavállalók 80%-a két idegen nyelven beszél, a német ugyanakkor hiánynyelv. „Ha csak egy tanácsom lehetne a most tanulók számára, akkor azt javasolnám, hogy az angol mellett tanuljanak legalább németül is, hiszen a magyar gazdaság ezer szállal kötődik Németországhoz, illetve a német nyelvű országokhoz - gazdaságilag, de kulturális és turisztikai szempontból is fontos a német nyelv ismerete” - emelte ki az igazgató.

Bernhard Haider elmondta, hogy az Aldi bolti eladóinak jelentős része részmunkaidőben dolgozik. A fővárosban a magasabb óraszámú, 30-35 órás pozíciók népszerűbbek, Budapesttől távolodva már az alacsonyabb óraszámot preferálják a munkavállalók. Mint az ügyvezető igazgató rámutatott, fontosan tartják a bérek reálértékének megőrzését, ehhez pedig most is tartják magukat, és további bérfejlesztés várható az Aldiban, ennek mértékét most számolják.

Bernhard Haider szerint a fluktuáció csökkenő mértéket mutat az Aldinál.„Számunkra az a feladat, hogy minél több intézkedéssel csökkentsük a fluktuáció mértékét, hiszen ezek költsége kisebb, mint egy-egy új munkavállaló megtalálásának költsége. Az üzletekben a boltvezetőket külön képezzük arra, hogy a heti beosztás tervezésénél a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe a munkavállalók egyéni igényeit. Ha egy dolgozó azt érzi, hogy versenyképes, kimagasló fizetése mellett nagyobb figyelmet kapnak a személyes, élethelyzetből adódó igényei, akkor kisebb eséllyel fog állást váltani” - mondta.

Penzcentrum.hu
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter