Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Bevezetnék a minimálbért Németországban is

Már jó ideje folyik a vita minimálbér bevezetéséről Németországban. Most a munkaügyben illetékes miniszter tervet dolgozott ki, amelynek értelmében nettó 5 euró lesz az óránkénti munkabér alsó határa.

A koalíción belül egyetértés mutatkozik a korábban sokat vitatott minimálbér bevezetéséről - számol be a kölni Stadt-Anzeiger című lap. Erre vall, hogy Franz Müntefering munkaügyi miniszter tervet dolgozott ki, amelyet a jövő hónap közepén terjeszt a törvényhozás elé.

Eszerint 5 euróban szabnák meg az órabér alsó határát. Az ilyen összegért dolgozók ezt gyakorlatilag levonás nélkül kapnák kézbe, mert a társadalombiztosítási és egyéb járulékot csaknem maradék nélkül az állam vállalná magára.

Noha mindez újabb terhet róna a költségvetésre, a miniszter arra számít, hogy ezáltal jelentősen visszaszoríthatnák azon állástalanok számát, akik titokban feketemunkából egészítik ki havi bevételüket. Ezáltal tovább csökkenne a munkanélküliség aránya, így kevesebb segélyt kellene átutalni az állástalanok számára. Az ellenzéki szabad demokraták máris bírálták a tervet, arra hivatkozva, hogy a minimálbér bevezetése ellenkezik a szabad piac feltételeivel - tudósít az Info Rádió.
Follow hrportal_hu on Twitter