Megjelent: 13 éve

Brüsszelhez fordulnak a vasutasok

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) az Európai Vasúti Ügynökséghez, illetve az Európai Bizottság közlekedési biztosához fordul, hogy vizsgálják ki a február 1-jén indított sztrájk idején a vasúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatban tett szakszervezeti észrevételek tartalmát - mondta Gaskó István.

A VDSZSZ elnöke visszautasította, hogy a miniszterelnök kérésére végzett vasútbiztonsági vizsgálat eddig nyilvánosságra hozott eredményével a szakszervezet állításának szavahihetőségét igyekeznek megkérdőjelezni.

A sajtótájékoztatón Gaskó István hangsúlyozta, hogy a február 1-jén indított sztrájkjuk bírósági végzés szerint is jogszerű, követeléseikről a tárgyalásokat folytatják, és ha nem történik előrelépés, akkor legkésőbb február 15-én folytatják a munkabeszüntetést. A sajtótájékoztatón a VDSZSZ elnöke nevetségesnek nevezte, hogy a miniszterelnök kérésére végzett vizsgálatra mindössze 2 nap állt rendelkezésre.

A szakszervezeti állítások igazolásaként a VDSZSZ a sajtótájékoztatón kiosztotta a MÁV Zrt. közlekedésbiztonsági igazgatóságának megküldött, a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő mintegy 40 jelentést, amelyeket a helyi dolgozók írtak főnökeiknek, illetve a területeken dolgozók mondták el a közlekedés biztonságával összefüggő kedvezőtlen tapasztalataikat. Gaskó István kifogásolta, hogy a vizsgálat során nem kérdezték meg a jelentést írókat.

A szakszervezet átadta az újságíróknak azt a szolgálati utasítást, amelyben a forgalomban dolgozókat más, ugyancsak forgalmi munkakörbe irányították át, de ezt az utasítást később visszavonta a MÁV, mivel egy másik szakszolgálat nem járult hozzá az átvezényléshez.

A VDSZSZ elnöke utalt arra, hogy a MÁV Zrt.-nek a sztrájk jogellenességének megállapítására irányult kérelmet is elutasította a munkaügyi bíróság.

A sajtótájékoztatón átadták a sajtónak az 1995-ös sztrájk idejére a MÁV és több szakszervezet, köztük a VDSZSZ által is aláírt megállapodást, amely tartalmazta a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatást, tételesen felsorolva a sztrájk idején közlekedő személy- és tehervonatokat. Gaskó István elmondta, hogy az 1995-ös megállapodáshoz képest a VDSZSZ több vonat közlekedtetését ajánlja a mostani sztrájk idejére, amit a munkáltató nem fogad el, ezért úgy vélik, a sztrájk idején kialakult közlekedési káoszért a MÁV-ot terheli a felelősség.

Arra a kérdésre, hogy mikor folytatódik a sztrájk, Gaskó István megismételte korábbi tájékoztatását, amely szerint legkésőbb február 15-én. Megjegyezte: az utazóközönség időben értesülni fog a folytatásról.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb ötezer embert bocsát el a Thyssenkrupp

A német Thyssenkrupp 5000 fős leépítést jelentett be. Ezzel a lépéssel együtt összesen már 11 ezer alkalmazottól válnak meg, majd további 7400... Teljes cikk

Újabb gyáregységet épít a Vajda-Papír Dunaföldváron

Újabb gyáregységet épít Dunaföldváron a Vajda-Papír. A vállalat 16 milliárd forint értékű beruházásához, amely 600 munkahelyet véd meg és 50... Teljes cikk

Kiakadtak a Facebook moderátorai, veszélyben érzik az életüket

Home office-t, veszélyességi pótlékot és pszichológiai támogatást kérnek a moderátorok Mark Zuckerbergtől. Teljes cikk