kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

Brutális leépítések kezdődhetnek a román kulturális szférában

A romániai kulturális intézmények több mint felét érintik a kormány költségcsökkentő tervei, a 469 jogilag bejegyzett intézmény 61 százalékát kellene átszervezni vagy megszüntetni.

Szinte valamennyi székelyföldi színház, múzeum, táncegyüttes elveszítené jogi önállóságát, ha a Ciolacu-kabinet jelenlegi formájában fogadná el a költségcsökkentő sürgősségi kormányhatározat-tervezetét Romániában. Ezek ugyanis 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatnak, és a jogszabálytervezet összevonást vagy megszüntetést javasol számukra - olvasható a romániai múzeumok országos hálózata által közölt memorandumban.

A szakmai szervezet ezért a tervezet egyes cikkelyeinek módosítását vagy mellőzését kéri. Kellemetlen meglepetés volt számukra ennek tartalma - írják-, mivel elfogadása esetén precedens nélküli nehéz helyzetbe sodorná a romániai kulturális szférát.

Elfogadják és tiszteletben tartják, hogy a bukaresti kormány csökkenteni akarja az apparátusát, de a köztisztviselőket nem kellene egybemosni a kulturális intézményekben dolgozó szakemberekkel - hangsúlyozzák. Meglátásuk szerint a hatékony digitalizáció nagyobb eredményt hozna, mint a "tűzoltásszerű" állásmegszüntetések, összevonások.

Romániában múlt héten az állami kiadások "lehető legnagyobb mértékű" csökkentését és a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg a kormánypártok. A takarékossági intézkedések intézmények összevonását és felszámolását is jelentik. A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lej (468 milliárd forint) megtakarítást akarnak elérni.
A szakmai szervezet hiányolja, hogy a jogszabálytervezet nem indokolja meg gazdasági szempontból, miért épp ezeket az intézményeket szemelték ki, és azt sem, hogy mekkora megtakarítást eredményezne a gyakorlatba ültetése. Szerintük a drasztikus intézkedések egész területeket tennének tönkre, és a legérintettebb a kultúra.

127 romániai színház és filharmónia közül 37-ben 50-nél kevesebb alkalmazott van, így azokat összevonás vagy megszűnés fenyegeti. Ilyen a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely is. A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is veszélyben van.

Meglepő módon a kolozsvári Művészeti Múzeum is érintett, akár a csucsai Octavian Goga Múzeum, amelyhez az Ady Endre Emlékház is tartozik, és melyet 15 év pereskedés után készül felújítani a Kolozs megyei önkormányzat.

A jogszabálytervezet számos megyei és városi könyvtárat is érint, de olyan kulturális kiadványokat is veszélybe sodor, mint a marosvásárhelyi Látó vagy a kolozsvári Művelődés folyóirat.
A román kormány tervei ellen online petíciót is indítottak az érintettek, ezt 50 kulturális intézmény vezetője és többezer polgár írta alá.

Raluca Turcan művelődési miniszter reméli, talál megoldást, hogy a költségcsökkentés ne érintse az általa vezetett tárcát és a kultúra területét. "Vannak betöltetlen állások, de a kultúra egy speciális terület, mert ha egy zenekarban vannak üres állások és megszüntetik őket, lehet, hogy már nem fog működni a zenekar" - idézte a tárcavezetőt az Agerpres.

MTI

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A legfrissebb adatok alapján a szakértők szerint elmondható, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca még mindig viszonylag feszes. Teljes cikk

A dolgozók fele betegség vagy baleset miatt kénytelen szabadságot kivenni, fizetés nélkül

A dolgozók csak kevesebb mint fele kapott fizetett szabadságot a gyógyulás ideje alatt - derül ki egy friss felmérésből. Teljes cikk

Munkaszüneti nap lesz a választások napja, hogy mindenki el tudjon menni szavazni

Az észak-macedóniai parlamenti és elnökválasztás napjait munkaszüneti nappá nyilvánította a szkopjei kormány - közölte a Vesti.mk szerdán. Teljes cikk