Megjelent: 7 hónapja

Brutális leépítések kezdődhetnek a román kulturális szférában

A romániai kulturális intézmények több mint felét érintik a kormány költségcsökkentő tervei, a 469 jogilag bejegyzett intézmény 61 százalékát kellene átszervezni vagy megszüntetni.

Szinte valamennyi székelyföldi színház, múzeum, táncegyüttes elveszítené jogi önállóságát, ha a Ciolacu-kabinet jelenlegi formájában fogadná el a költségcsökkentő sürgősségi kormányhatározat-tervezetét Romániában. Ezek ugyanis 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatnak, és a jogszabálytervezet összevonást vagy megszüntetést javasol számukra - olvasható a romániai múzeumok országos hálózata által közölt memorandumban.

A szakmai szervezet ezért a tervezet egyes cikkelyeinek módosítását vagy mellőzését kéri. Kellemetlen meglepetés volt számukra ennek tartalma - írják-, mivel elfogadása esetén precedens nélküli nehéz helyzetbe sodorná a romániai kulturális szférát.

Elfogadják és tiszteletben tartják, hogy a bukaresti kormány csökkenteni akarja az apparátusát, de a köztisztviselőket nem kellene egybemosni a kulturális intézményekben dolgozó szakemberekkel - hangsúlyozzák. Meglátásuk szerint a hatékony digitalizáció nagyobb eredményt hozna, mint a "tűzoltásszerű" állásmegszüntetések, összevonások.

Romániában múlt héten az állami kiadások "lehető legnagyobb mértékű" csökkentését és a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg a kormánypártok. A takarékossági intézkedések intézmények összevonását és felszámolását is jelentik. A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lej (468 milliárd forint) megtakarítást akarnak elérni.
A szakmai szervezet hiányolja, hogy a jogszabálytervezet nem indokolja meg gazdasági szempontból, miért épp ezeket az intézményeket szemelték ki, és azt sem, hogy mekkora megtakarítást eredményezne a gyakorlatba ültetése. Szerintük a drasztikus intézkedések egész területeket tennének tönkre, és a legérintettebb a kultúra.

127 romániai színház és filharmónia közül 37-ben 50-nél kevesebb alkalmazott van, így azokat összevonás vagy megszűnés fenyegeti. Ilyen a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely is. A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is veszélyben van.

Meglepő módon a kolozsvári Művészeti Múzeum is érintett, akár a csucsai Octavian Goga Múzeum, amelyhez az Ady Endre Emlékház is tartozik, és melyet 15 év pereskedés után készül felújítani a Kolozs megyei önkormányzat.

A jogszabálytervezet számos megyei és városi könyvtárat is érint, de olyan kulturális kiadványokat is veszélybe sodor, mint a marosvásárhelyi Látó vagy a kolozsvári Művelődés folyóirat.
A román kormány tervei ellen online petíciót is indítottak az érintettek, ezt 50 kulturális intézmény vezetője és többezer polgár írta alá.

Raluca Turcan művelődési miniszter reméli, talál megoldást, hogy a költségcsökkentés ne érintse az általa vezetett tárcát és a kultúra területét. "Vannak betöltetlen állások, de a kultúra egy speciális terület, mert ha egy zenekarban vannak üres állások és megszüntetik őket, lehet, hogy már nem fog működni a zenekar" - idézte a tárcavezetőt az Agerpres.

MTI

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Folytatódik az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki. Teljes cikk

Az ukrajnai menekültek 60 százaléka képesítésén aluli munkát végez Csehországban

A Csehországban élő ukrán menekültek mintegy 61 százaléka képesítésén aluli munkát végez - közölte Klára Simácková Laurencíková, a cseh... Teljes cikk

Így fest az európai minimálbér térkép

2024 januárjában az uniós tagállamokban a minimálbérek a bulgáriai havi 477 euró és a luxemburgi havi 2 571 euró között mozogtak - tette hírré az... Teljes cikk