Megjelent: 10 éve

Burjánzik a feketegazdaság a válságban

A lap emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság először tavaly februárban hozta nyilvánosságra jelentését. Akkor azt állapították meg, hogy a 2006-os intézkedések hatására egy évvel később 80-100 milliárd forint többlet folyt be az államkasszába. Az idei februári jelentés már csupán 30-50 milliárdra teszi az elért többletet.

A fehéredés dinamizmusának megtörése, az okok felderítése azért is nehéz - nyilatkozta a lapnak Ligeti Csák, a bizottság egyik tagja -, mert a válság miatt az összes többi tényező hatásának mérése is sokkal bizonytalanabbá vált.

Ma Magyarországon a rejtett vagy feketegazdaság, beleértve az illegális gazdasági tevékenységeket (például a drogkereskedelmet) is, az országban megtermelt GDP 12-15 százalékát adja - mondta Ligeti, aki ugyanakkor hihetőnek tartotta, hogy a feketegazdaság más megközelítésben ennél sokkal nagyobbnak tekinthető.

Becslése szerint az emiatt be nem szedett adók és járulékok - amelyek a központi költségvetésbe vagy a társadalombiztosítási alapokba folynának be - értéke legalább 2000-2500 milliárd forint. Hogy jól érzékelhető legyen ez az összeg, a válság miatti megszorítások nagyságrendje ezermilliárd.

Abból, amit az emberek illegálisan zsebre vágnak vagy nem fizetnek be, meg lehetne duplázni az autópályákra, hidakra költött pénzt. A gazdasági visszaesés is jóval kisebb lenne a mostaninál - vonta le a következtetést a Népszavának nyilatkozva Ligeti Csák.

Bizonyos kulturális hagyományoktól és gazdasági fejlettségtől is függ a rejtett gazdaság nagysága - mondta Ligeti Csák.

Népszava/MTI
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter