Csak ősszel tárgyalnak a nyugdíjkorhatár emeléséről"/>
Megjelent: 12 éve

Csak ősszel tárgyalnak a nyugdíjkorhatár emeléséről

Csak ősszel kezdődne szakmai-politikai vita a nyugdíjkorhatár emeléséről a miniszterelnök tervei szerint – tudta meg a Világgazdaság. Ekkorra készülne el a Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) javaslata, pontosabban az ehhez kapcsolódó hatásvizsgálatok.

Abban egyetértenek, hogy csökkenteni kell a rokkantnyugdíjasok létszámát, s közelíteni a 62 éves törvényi korhatárhoz a nyugdíjba vonulók korát. Ám a politika fél a népszerűtlen intézkedésektől. Ezért is került elő olyan javaslat, hogy a beavatkozásokról az Országgyűlés csak kétharmados többséggel határozhasson, és ezeket egy független nyugdíjtanács hajthassa végre - írta a szaklap.

Az, hogy a majdani módosítások mögött mekkora támogatottság lesz, nem tudni. Az MSZP-n belül nagy vita folyik arról, hogy a kormány ebben a ciklusban még bevállaljon-e egy népszerűtlen intézkedést - írja a lap.

A tervek és Gyurcsány Ferenc áprilisi nyilatkozata szerint 2018-tól fokozatosan három évvel, a jelenlegi 62-ről 65-re nőne az öregségi nyugdíjkorhatár. A szocialisták két táborra szakadtak ez ügyben: az egyik szerint 2010-ig előremutató lépéseket is kell tennie a kormánynak, ez fontos lenne a hitelesség visszaszerzéséhez is. Ám a másik csapat mereven elzárkózik egy újabb népszerűtlen ügy felvállalásától, amikor a korhatárt csak később, 2018-tól emelnék. Az SZDSZ-frakció támogatná a törvény módosítását, egyelőre azonban nincs „politikai terítéken” a döntés.

Az nem vitás, hogy szükség van módosításokra. Sürgősen választ kell ugyanis találni olyan kérdésekre, mint hogy miként lehet csökkenteni a rokkantnyugdíjasok 800 ezer körüli létszámát, vagy hogy milyen eszközökkel közelíthető a jelenleg 62 éves törvényi korhatárhoz a nyugdíjba vonulók átlagosan 58 éves kora. Egy, az Axa csoport megbízásából készült felmérés is jól mutatja: Magyarországon az emberek kétharmada a korhatár előtt vonul nyugállományba, ez Európában kirívóan magas arány. Emögött az is meghúzódhat, hogy a nyugdíjasok közel fele a korábbi bérével megegyező vagy akár annál magasabb járandóságot kap.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter