Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 hónapja

Csehországban 13 ezer munkahely várja az ukránokat

A munkerőhiánnyal küzdő Csehországban 250 ezer ukrán menekült érkezésével számolnak, a cégek jelenleg 13 ezer állást kínálnak a háború miatt az országba érkezőknek, akiknek 80 százaléka nő.

Csehországban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség februárban a januári 3,6 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal.

Február végén a bejegyzett munkanélküliek száma 263 433 volt, mintegy 3600-zal kevesebb, mint januárban. A szabad munkahelyek száma 364 ezer volt, 12 200-zal kevesebb, mint egy hónapja.

Tavaly februárban a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt, 2020 februárjában pedig 3 százalék.

Regionálisan a legmagasabb munkanélküliség az Ústecky és a Morva-sziléziai régiókban volt, 5,3, illetve 5,2 százalék. A legalacsonyabb munkanélküliséget a Prágától keletre fekvő Pardubice régióban mutatták ki, 2,6 százalékkal.

"A csehországi munkanélküliség alakulása a következő hónapokban nagymértékben a koronavírus-járvány alakulásának a függvénye. Nagy a valószínűsége annak, hogy a helyzetet az ukrajnai háború is befolyásolni fogja" - mondta Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója újságíróknak. Najmon szerint a munkaügyi hivatal munkatársai már felvették a kapcsolatot a munkadókkal, akik jelenleg mintegy 13 ezer munkahelyet ajánlanak az ukrajnai menekülteknek.

Petr Fiala cseh kormányfő szerint kedden már több mint százezer ukrajnai menekült volt Csehországban, a menekültek 80 százaléka nő. 

A cseh vállalatok arra panaszodnak, hogy nagyon nehezen tudnak új munkaerőhöz jutni. A helyzetet bonyolítja az is, hogy több ezer ukrán férfialkalmazottjuk az általános mozgósítás keretében visszatért Ukrajnába, hogy belépjen a hadseregbe. Részletesebb kimutatások ezen a területen egyelőre nincsenek. 

Vezető cseh politikusok szerint Csehországba várhatóan mintegy 250 ezer ukrán menekült érkezik a következő hónapokban. A kormányfő ismételten kijelentette, hogy az ukránok számára Csehország célország. Gazdasági elemzők azt állítják, hogy a menekültek egy része munkába áll és enyhítheti a munkaerőhiányt.

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook