Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Csehországot kell utolérnünk

Csehországban 10 millió főből 5,1 millióan dolgoznak, ez a kitűzött cél, és van még tartalékunk, mondta Varga Mihály a a Deloitte Magyarország "Gazdasági Növekedés és Versenyképesség" című konferenciáján, írja a Portfolio.

images

Mint mondta Belgium és Portugália foglalkoztatási szintjét már elértük, de nem ez a cél, hanem Csehországot behozni, ahol az emberek több mint fele dolgozik. Magyarországon jelenleg 4,4 millió embert foglalkoztatnak.

Ehhez javítani kell a termelékenységet, szakképzett munkavállalókra van szükség, erősíteni kell a kis- és középvállalatok versenyképességét.

Ehhez a kormány már kijelölte a versenyképes iparágakat, van amelyekben már stratégiai is készül (orvosi műszergyártás hazai erősítésére, buszgyártási stratégia). Valamint említette a Újraiparosítási stratégiát, az Ipar 4.0-t, az Irinyi Tervet és a Jedlik Ányos tervet az emobilitás érdekében.

A bérmegállapodás kapcsán a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a hatéves bérfejlesztés az alacsony bérekre alapozott versenyképességet kezdi el megváltoztatni, míg a munkaadói oldalon új, versenyképességi intézkedésekre van szükség. Az adóék tekintetében is a cseh példa követése a cél, amit a miniszter szerint a hosszú távú bérmegállapodás végére el is érhetünk.

Portfolio
Follow hrportal_hu on Twitter