Csökkenhet a személyi jövedelemadó"/>
Megjelent: 12 éve

Csökkenhet a személyi jövedelemadó

Alacsonyabb lehet jövőre a személyi jövedelemadó mértéke. A szabad demokraták a magasabb jövedelműek, a szocialisták, illetve a munkavállalók képviselői inkább az alacsonyabb jövedelműek terhein könnyítenének.

Felgyorsultak az informális egyeztetések a kormányzat és a munkavállalók, illetve a munkaadók képviselői között. Elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc már jövő hét hétfőn a parlament elé tárja az adóreformmal kapcsolatos elképzelések fő irányait, súlypontjait. Nem szűnik persze a háttérben a koalíciós kötélhúzás sem - értesült megbízható forrásokból a FigyelőNet.

Másfélszeresére nőtt a mozgástér

A jelenlegi kormányzati álláspont szerint már 300 milliárd forint a kormányzat mozgástere (nem is olyan régen még csak 200 milliárd forint volt), s ebből 200 milliárd forintot fordítanának közvetlenül adócsökkentésre. Annak ellenére „találtak még pénzt”, hogy a pénzügyminisztériumi szakemberek európai kollégáikhoz hasonlóan tartanak mind a tartósan megnövekedett élelmiszerárak inflációs, mind a másodlagos jelzáloghitel-piaci válság begyűrűző hatásától.

A talált pénz persze így sem sok, ha az egész összeget járulékcsökkentésre fordítanák, abból csak 2,5 százalékpontos mértékre futná.

Fizessenek a szegények?


Bár eddig mindenki a munkaadókat terhelő járulékok csökkentéséről beszélt, a kormányzat legújabb ötlete szerint a munkavállalók is nyernének az adóreformmal, a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével. A nagyobbik koalíciós párt és a szakszervezetek inkább az alacsonyabb jövedelműek terheinek csökkentését szorgalmazza, míg a kisebbik koalíciós fél inkább a nagyobb jövedelműeknek kedvezne, a fölső adókulcsot csökkentené.

A vállalkozók érdekképviselői természetesen abban lennének érdekeltek, hogy az amúgy is alacsony mozgástér teljes egészében a járulékok csökkentését szolgálja. A játszma egyelőre „nincs lefutva”.

Koalíciós kötélhúzás tétjei

Fölmerült kormányzati ötletként az is, hogy az adójóváírás kedvezményét a jelenleginél hosszabban futtatnák ki. Az adójóváírás segítségével a kisebb jövedelműek csökkenthetik a befizetendő adójukat, egyre csökkenő mértékben – a fokozatosan megszűnő kedvezményt a jövedelmét növelő munkavállaló viszont fokozatosan növekvő teherként érzékeli, ezért több pénzügyminisztériumi szakember az adójóváírást teljesítményt visszafogónak tartja.

Ha csakugyan hozzányúlnak az adójóváíráshoz (mint azt az előző évben is tették), akkor a tavalyinál szélesebb lenne a sávhatár (az adójóváírás jelenleg az 1250 ezer és 2762 ezer forint éves jövedelem közöttieket érinti), s lassabban csökkenne az igénybe vehető kedvezmény összege. Szóba jöhet a sávhatároknak az alacsonyabb jövedelműekre nézve kedvező eltolása is – ugyanakkor mindez még tétje a koalíciós kötélhúzásnak.

További kormányzati ötletként fölmerült, hogy csak néhány szektor részesülne járulékcsökkentésben – ám ez még meglehetősen képlékeny állapotú elképzelés. Hogy pontosan mely szektorok lennének a kedvezményezettek, nem tudni, de annyi biztos, hogy nem az alacsony jövedelmezőségű szektoroknak szeretnének állami segédkezet nyújtani.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter