Megjelent: 14 éve

Csökkenhet a személyi jövedelemadó

Alacsonyabb lehet jövőre a személyi jövedelemadó mértéke. A szabad demokraták a magasabb jövedelműek, a szocialisták, illetve a munkavállalók képviselői inkább az alacsonyabb jövedelműek terhein könnyítenének.

Felgyorsultak az informális egyeztetések a kormányzat és a munkavállalók, illetve a munkaadók képviselői között. Elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc már jövő hét hétfőn a parlament elé tárja az adóreformmal kapcsolatos elképzelések fő irányait, súlypontjait. Nem szűnik persze a háttérben a koalíciós kötélhúzás sem - értesült megbízható forrásokból a FigyelőNet.

Másfélszeresére nőtt a mozgástér

A jelenlegi kormányzati álláspont szerint már 300 milliárd forint a kormányzat mozgástere (nem is olyan régen még csak 200 milliárd forint volt), s ebből 200 milliárd forintot fordítanának közvetlenül adócsökkentésre. Annak ellenére „találtak még pénzt”, hogy a pénzügyminisztériumi szakemberek európai kollégáikhoz hasonlóan tartanak mind a tartósan megnövekedett élelmiszerárak inflációs, mind a másodlagos jelzáloghitel-piaci válság begyűrűző hatásától.

A talált pénz persze így sem sok, ha az egész összeget járulékcsökkentésre fordítanák, abból csak 2,5 százalékpontos mértékre futná.

Fizessenek a szegények?


Bár eddig mindenki a munkaadókat terhelő járulékok csökkentéséről beszélt, a kormányzat legújabb ötlete szerint a munkavállalók is nyernének az adóreformmal, a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével. A nagyobbik koalíciós párt és a szakszervezetek inkább az alacsonyabb jövedelműek terheinek csökkentését szorgalmazza, míg a kisebbik koalíciós fél inkább a nagyobb jövedelműeknek kedvezne, a fölső adókulcsot csökkentené.

A vállalkozók érdekképviselői természetesen abban lennének érdekeltek, hogy az amúgy is alacsony mozgástér teljes egészében a járulékok csökkentését szolgálja. A játszma egyelőre „nincs lefutva”.

Koalíciós kötélhúzás tétjei

Fölmerült kormányzati ötletként az is, hogy az adójóváírás kedvezményét a jelenleginél hosszabban futtatnák ki. Az adójóváírás segítségével a kisebb jövedelműek csökkenthetik a befizetendő adójukat, egyre csökkenő mértékben – a fokozatosan megszűnő kedvezményt a jövedelmét növelő munkavállaló viszont fokozatosan növekvő teherként érzékeli, ezért több pénzügyminisztériumi szakember az adójóváírást teljesítményt visszafogónak tartja.

Ha csakugyan hozzányúlnak az adójóváíráshoz (mint azt az előző évben is tették), akkor a tavalyinál szélesebb lenne a sávhatár (az adójóváírás jelenleg az 1250 ezer és 2762 ezer forint éves jövedelem közöttieket érinti), s lassabban csökkenne az igénybe vehető kedvezmény összege. Szóba jöhet a sávhatároknak az alacsonyabb jövedelműekre nézve kedvező eltolása is – ugyanakkor mindez még tétje a koalíciós kötélhúzásnak.

További kormányzati ötletként fölmerült, hogy csak néhány szektor részesülne járulékcsökkentésben – ám ez még meglehetősen képlékeny állapotú elképzelés. Hogy pontosan mely szektorok lennének a kedvezményezettek, nem tudni, de annyi biztos, hogy nem az alacsony jövedelmezőségű szektoroknak szeretnének állami segédkezet nyújtani.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét válság jöhet a turizmus-vendéglátásban?

A vendéglátósok szerint a teljes zárás beláthatatlan következményekkel járna. Teljes cikk

Az EP megkezdi a tárgyalásokat a kötelező minimálbér bevezetéséről

Az EP-képviselők fontosnak tartják, hogy a nemzeti hatásköröket és a szociális partnerek függetlenségét is tiszteletben tartsák a bérek meghatározásakor. Teljes cikk

ITM: nincs jele a munkaidőkerettel kapcsolatos tömeges jogsértéseknek

Bodó Sándor arra bíztatja a dolgozókat, hogy amennyiben jogsértést észlelnek, jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Teljes cikk