Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Dél-alföldi Talentum Akadémia: stratégiai vezetésre alkalmas fiatalokkal foglalkoznak

Az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a Dél-alföldi Talentum Akadémia (Delta) második nyári tábora hétfőn Gyulán, a tehetséggondozó szervezet keretei között az idén már több mint kétszáz Békés és Csongrád megyei fiatal részesül speciális képzésben.

images

A nyári akadémia megnyitóján Antal Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemi adjunktusa, a talentum program vezetője a Delta céljairól azt mondta az MTI-nek: "stratégiai vezetésre alkalmas fiatalokkal foglalkoznak, akiket Békés és Csongrád megyéből választanak ki, ők azok, akik mindenfajta megerőltetés nélkül kiváló vezetők lehetnek a saját szakterületükön".

A Delta a felsőfokú oktatási rendszerrel párhuzamos tehetséggondozó rendszer. Kiemelt feladat a fiatalok otthon tartása, hiszen stratégiai döntéshozóként ők fordíthatják meg az elvándorlást, a többi fiatal is szívesebben marad a régióban, ahol sok kezdeményező és innovatív szellemiségű kortárs vezető dolgozik, fejleszt és teremt új munkahelyeket a versenyszférában és a társadalom más területein - tette hozzá Antal Zsolt. Megemlítette: 2013-ban a határon túl élő fiatalok körében is meghirdetik a Delta programot, és a tervek között szerepel Bács-Kiskun megye bevonása a rendszerbe.

A Delta 2011-ben indult, alapítója a békési székhelyű Békés Drén Kft. vezetője, Barkász Sándor, aki elmondta, hogy a kiválasztott fiatalok három éven át részesülnek ingyenes képzésben. A tehetséggondozó rendszer országosan egyedülálló, a vezetőnek alkalmas fiatalokat érettségi után választják ki az úgynevezett prediktív index teszt alapján. Ezt a statisztikában jártas Arnold S. Daniel pszichológus dolgozta ki a huszadik század közepén, folyamatos fejlesztése mellett azóta is sikeresen alkalmazzák.

Nem feltétlenül a legjobb tanulmányi eredményt felmutató diákok részesülnek tehetséggondozásban - tette hozzá Barkász Sándor -, inkább olyan lelki alkatúak, akik független, motivált személyiségek, hajtja őket a versenyszellem és a tettvágy, lelkiismeretesek a munkában, kritikus helyzetben higgadtan tudnak gyors és határozott döntéseket hozni. "Olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket kevésbé toleráns környezetben észre sem vesznek, vagy ha igen, akkor nem a tehetséget fedezik fel bennük" - tette hozzá.

Békés és Csongrád megyékből hétezer diák jelentkezett a felhívásra 2012-ben, közülük 230-240 pályázót választottak ki. Az indulás évében, 2011-ben háromezer Békés megyei diákból 100-110 kerül be a Delta programba.

A Dél-Alföldi Talentum Akadémia támogatója a Békés Megyei Önkormányzat és a Szeged-Csanádi Egyházmegye, fővédnökei Kiss-Rigó László, az egyházmegye püspöke és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter