Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Demonstráció lesz a BÉM ellen és mellett

Egy környezetvédelmi egyesület és a Fidesz miskolci szervezete demonstrációt szervez a hétvégén a Borsodi Érc-, Ásvány- és Hulladékhasznosító (BÉM) Zrt. Sajókeresztúr határában lévő üzeme környezetszennyező működése ellen, a cég 200 dolgozója ugyanakkor munkahelye megmaradásáért tüntet majd.

A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület és a Fidesz egyik miskolci szervezete azért szervez tüntetést, mert szerintük a cég működése évek óta szennyezi a környezetet, a levegőt. Margita Ernő a társaság vasas-szakszervezetének titkára azonban "képtelen vádaknak" nevezte a céggel szemben felvetett kifogásokat.

Fogalmazása szerint ismeretesek azok a támadások amelyek "gátlástalanul törekednek a lakosság alaptalan izgatására, a közvélemény velünk ellenséges hangulatának elérésére, összességében a BÉM bezáratására, tisztában vagyunk az üzem tevékenységével, hiszen az a mindennapi munkánkat jelenti, se bolondok, se öngyilkos jelöltek nem vagyunk."

Határozottan tiltakozunk minden olyan kísérlet ellen, legyen mögötte bármilyen hátsó szándék, amely a munkánkat, családjaink megélhetését akarja tönkretenni - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A főleg vaskohászati cégeknek alapanyagot gyártó BÉM munkáját az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség folyamatosan ellenőrzi. Godáné Csutorka Andrea, a felügyelőség kommunikációs vezetője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár számos panasz érkezik hozzájuk, ezeknek mind utánajárnak, az állításokat ellenőrzik, és méréseik mindig azt igazolják, hogy a kibocsátás minden esetben határértéken belüli. A BÉM engedéllyel dolgozik, a cég folyamatos internetes kapcsolatban áll a felügyelőséggel, ami azt jelenti, hogy a működés adatai a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

A környezetvédelmi egyesület mindezek ellenére nem hisz a méréseknek, mondván: kedvezőtlen széljárás esetén elviselhetetlenné teszi a környező településeken - elsősorban Sajóecsegen, Sajókeresztúron, Szirmabesenyőn, Sajóbábonyban és Miskolc ide eső részén - élők életét, jószerivel elviselhetetlen a bűz, szennyezett a levegő.

Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa korábban azt mondta: követelik, hogy készüljön teljes körű anyagmérleg, mert a gyár tevékenysége kimeríti a "környezetvédelem ellenes tevékenységet". Gyanúja szerint a cég engedély nélkül veszélyes, részben külföldről behozott hulladékot éget el, jelentősen károsítva a környezetet.

A Fidesz szakpolitikusa tényként közölte, hogy Üröm és Csókavár térségéből olyan gázgyári iszapokat szállítanak a BÉM-be egy megegyezés értelmében, amelynek "nemcsak nagy a kéntartalma, hanem minden olyan arománs szénhidrogén is található benne, amelynek égetésével rákkeltő anyagok keletkeznek", a lakosság az arománs szénhidrogén szagát érzékeli.

A gyár vezetése pénteken egyórás munkabeszüntetést rendelt el, és sajtótájékoztatót tart az ügyben. Ezt megelőzően Babtiszta Tibor vezérigazgató az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában arról írt: "a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület azzal a deklaratív szándékkal alakult, hogy a BÉM-et bezárassa, annak működését minden eszközzel megakadályozza." A vezérigazgató szerint a társaság rendelkezik a szükséges engedélyekkel, minden az előírt határértékek töredékén működik, folyamatosak a mérések, soha nincs határérték-túllépés, a folyamatos és átfogó vizsgálatok során semmi kivetnivalót nem találtak a működéssel kapcsolatban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Cirque du Soleil 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért

Közel egymilliárd dollárra rúg a világhírű Cirque du Soleil adóssága. A társulat 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért. Teljes cikk

Közel 300 millió forint versenyképesség-növelő támogatást kapott a Transintertop

Nyolcszáz milliós környei beruházásához nyert 282 millió forint versenyképesség-növelő támogatást a magyar árufuvarozási piac 10. legnagyobb... Teljes cikk

Ötven munkahelyet teremt Debrecenben a Sensirion

Debrecenben építi föl közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium... Teljes cikk