Megjelent: 12 éve

Demonstrációba kezdtek az almatermelők

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó almatermelők egy hónapig tartó, folyamatos demonstrációba kezdtek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétfő hajnalban. Elsőként Vásárosnaményban az Agrana-Juice Magyarország Kft. gyümölcsfeldolgozó telephelyét vették blokád alá mintegy száz járművel felsorakozva.

Vásárosnaményban hétfő reggel 6.00 órakor már több, mint 100 traktor, valamint 200 személy- és teherautó sorakozott fel a termelői blokád alá vett Agrana-Juice telephelye előtt, s Budai Gyula, a MAGOSZ igazgatója szerint a tiltakozók száma nap közben tovább emelkedik majd.

Hasonló tiltakozó akció kezdődött hétfő reggel 6.00 órakor Anarcson is a cég léüzeme előtt, délben, 12.00 órától pedig a mátészalkai ESZAT Kft. telephelyét vonják blokád alá a tiltakozó almatermelők.

10-15 forinttal kérnek többet

Az útlezárásos tiltakozó akcióval a termelők nettó 30 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árat szeretnének kikényszeríteni - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) igazgatója az MTI munkatársának.

A feldolgozók által ajánlott 15-20 forintos árat ugyanis elfogadhatatlannak tartják, s levélben arra kérték az árvitában közvetítő szerepre vállalkozott Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy a korábbi eredménytelen egyeztetések után a héten újra ültesse tárgyalóasztalhoz a termelők képviselőit és a feldolgozó üzemek tulajdonosait.

A szerződés megvan

Szigeti Zoltán, az osztrák tulajdonban lévő Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az ipari feldolgozású alma felvásárlási ára a jelenlegi piaci viszonyok alapján kilogrammonként nettó 15-20 forint között lehetséges. Hozzáfűzte, hogy a cég támogat minden olyan kormányzati intézkedést és tárgyalást, amely a termelők helyzetének a javítására irányul, s a társaság partner olyan koncepciók és modellek kidolgozásában is, amely hosszú távon segít megoldani az értékesítés gondjait.

Az Agrana-Juice a demonstráció miatt egyébként leállította az almaátvételt és átütemezi a szerződésben lekötött gyümölcs beszállítását nagy valószínűséggel október utáni időszakra.

A cég szerint "sajnálatos, hogy az almaszállítást akadályozó demonstráció sok szerződéses partnernek nagy veszteséget fog okozni, főleg azoknak, akik korai almafajtákat termesztenek".

A kft. az egy hónapos demonstráció idejére 25 ezer 437 tonna alma átvételére kötött szerződést, több, mint 430 millió forint értékben. Ebből 4 ezer 129 tonna korai fajta, mintegy 80 millió forint értékű, amit mindenképpen fel kellene dolgozni szeptember 25-ig.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter