Megjelent: 13 éve

Diákot foglalkoztatni sokféleképpen lehet

Az időszakos kétkezi- vagy szellemi munkaerő-igény kielégítésére ma már több legális és rugalmas megoldás közül választhatnak a vállalkozások. A megbízási és a vállalkozói szerződés, a munkaerő-kölcsönzés vagy az alkalmi munka mind hathatós, gyors, minimális adminisztrációval járó és különböző egyedi előnyökkel is bíró foglalkoztatási formák.

Miért válasszunk tapasztalatlan, olykor bulitól fáradt, kajla diák-munkavállalót?

Több okból is. A legnyomósabb, hogy a diákmunka gazdasági előnyt nyújt minden más foglalkoztatási formával szemben, a bizonyos feltételek mellett érvényesíthető közteherkedvezmények révén. A gazdasági megfontoláson túl az is vonzó, hogy a diákokat könnyű elérni, nem riadnak vissza akár csak pár napos ajánlattól sem, relatív megbízható, aktuális, vagy akár speciális képességekkel bírnak (pl. idegennyelv-ismeret), de az is gyakori, hogy ismerős gyereknek szeretnénk segíteni szakmai tapasztalatszerzésben vagy pénzkereseti lehetőséggel.
Írásunkban igyekeztünk sorra venni a diák-foglalkoztatás összes lehetőségét.

Ha olcsón szeretnénk időszakos munkatársat

Nappali tagozatos diák foglalkoztatásával nagyjából a teljes bérköltség 30 százalékát is meg lehet takarítani, egy esetben: ha a diákot iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk. A tb a munkáltatói járulék és egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól ugyanis az iskolaszövetkezetek mentességet kapnak, a szövetkezeti törvény szociális támogató törekvése értelmében. A közvetlen foglalkoztatónak ugyanez a járulékkedvezmény nem jár, vagyis ha közvetlenül állunk a diákkal szerződésben, a fizetendő adó- és járulékösszegek megegyeznek a felnőtt munkavállalókéval.
Természetesen azt is tudjuk, hogy az iskolaszövetkezetek sem ingyen végzik a rájuk háruló toborzó, szervező és ellenőrző munkát, tehát a megtakarítás nem egy az egyben cseng a házi-kasszában, de további előnyei mellett azt lehet mondani, hogy ez a legelterjedtebb diák-foglalkoztatási forma.
Az országban 22 kirendeltséggel rendelkező Pannon-Work Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja, Kurdi Ferenc megerősíti, hogy ügyfeleik kifejezetten kedvelik a diák munkavállalókat - "Persze, nem a véletlen, hanem az iskolaszövetkezetünk szervezőgárdájának műve, hogy a megbízónál csak az előnyök jelentkeznek, azaz a megfelelő képességű és számú, lelkes, teherbíró csapat. A diákok munkájának ellenőrzését is saját forrásból oldjuk meg - a kedvező ár mellett ez ugyanis a legmarkánsabb különbség a diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés között." - teszi hozzá.
A megbízónak tekintettel kell lennie a törvényi szabályozásra, miszerint a diákot közvetlenül nem ő, hanem kizárólag az iskolaszövetkezet által megbízott ún. csoportvezető utasíthatja. Az iskolaszövetkezet és a megbízó között megbízási, vagy vállalkozási szerződés jön létre.

Egy másik lehetőség a költségek leszorítására a START-kártya kedvezmények kihasználása. Ez a középiskolát elvégzett, 25 év alatti, munkaviszonnyal még nem rendelkező pályakezdők után vehető igénybe abban az esetben, ha a fiatal kiváltja a START-kártyát. A nyári idényben ez olyan diákoknál is alkalmazható, akik a középiskolát elvégezték, és még nem kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat. Az ő esetükben a minimálbér 1,5-szeresének 15%-a, azaz jelenleg 14.738 Ft járulék fizetendő. Ezt a megoldást azért jobbnak látjuk hosszú távú foglalkoztatás szándékával alkalmazni.

Mit érdemes tudni a diákmunka-szerződésekről

A közvetítőn keresztüli foglalkoztatás esetén a diák munkavállaló az iskolaszövetkezettel áll szerződésben. Ha viszont a foglalkoztató közvetlenül kíván szerződni a diákkal, akkor a lehetőségek ugyanazok, mint felnőtt munkavállalók esetében:
-határozott idejű munkaviszony munkaszerződéssel, vagy
-polgári jogi jogviszony megbízási vagy vállalkozói szerződéssel.

A szerződéskötéséhez a szokásos dokumentumokon felül (érvényes személyi igazolvány, TAJ- és adószám) a diákoktól kérni kell még az iskolalátogatási igazolást is, amely azt bizonyítja, hogy a diák az elmúlt tanévben nappali tagozaton tanult, illetve, ha elmúlt 15, de még nincs 16 éves, a szülők írásos hozzájárulására is szükség van a munkavállaláshoz.
A szerződés formai és tartalmi kötelmei megegyeznek a felnőtt munkavállalókkal kötött szerződésével.

Milyen fokozott védelem illeti meg a fiatal munkavállalót


A munkaviszony szempontjából fiatal munkavállaló az, aki tizennyolcadik életévét még nem töltötte be. Munkaviszonyt létesíthet azonban a tizenötödik életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló az iskolai szünet alatt - tizenhat éves kor alatt törvényes képviselőjének hozzájárulásával. A munkavégzés általános feltételei alkalmazandók a diák munkavállalókra is (a Munka Törvénykönyve (Mt.) és a Polgári Törvénykönyv szerint). Az Mt. néhány feltételről külön rendelkezik fiatal munkavállalók esetében, amik betartása több munkáltatónál történő egyidejű foglalkoztatás esetén is szigorúan kötelező. Az Mt. 129/A § rendelkezései a következőket írják elő fiatal munkavállalókra:
-A napi munkaidő legfeljebb nyolc óra, illetve heti negyven óra lehet. Egy hétnél hosszabb munkaidőkeret nem alkalmazható.
-A munkaközi szünet napi négy és fél óra elteltével jár és legalább 30 percnek kell lennie.
-Két munkavégzés (nap) között legalább 12 órának el kell telnie.
-Fiatal munkavállalót nem szabad beosztani éjszakai munkára, rendkívüli munkavégzésre, illetve készenléti vagy ügyeleti jellegű munkára.

Lehet-e diáknak alkalmi munkavállalói könyve

A diákok is kiválthatják a magyar és az uniós országokból érkező munkavállalók estében kék, a nem uniós országból érkezett külföldiek esetében zöld színű alkalmi munkavállalói könyvet. Meg kell jegyezni, hogy az alkalmi munkavállalói könyvet a kertész és a házvezetőnő magánszemélyek által történő legális foglalkoztatására találták ki, ezért ennek megfelelően egyszerű a módszer. Az adminisztráció kimerül abban, hogy a munkáltató megveszi a postán kapható ún. közteherjegyet, az elvégzett munkát leigazolja a könyvben, beragasztja a közteherjegyet, és természetesen kifizeti a munkadíjat. A munkáltató nevét, a munkakört és a munkáért kifizetett munkabért a könyvben fel kell tüntetni; a közteherjegy értéke a munkadíjtól függ.
Alkalmi munkavállaló vagy öt napot egymás után, vagy egy hónapban 15 napot, illetve egy éven belül 90 napot dolgozhat egy, vagy 120 napot több munkáltatónál. További megkötés, hogy az egy napra jutó munkabér nem lehet 1200 forintnál kevesebb és 4000 forintnál több. Rossz hír a vállalkozásoknak, hogy a közteherjegyből adó-visszatérítést csak magánszemély kérhet.

A lehetőségekből ki-ki választhat, ha diák munkavállalót szeretne foglalkoztatni a nyári szünetben vagy hosszabb távon.

Petrány Viktória, HR Portal
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter