Megjelent: 7 éve

Diploma nélkül sem kell lemondania a magas jövedelemről

Ugyan a különböző képzettségi csoportok között a diplomások körében a legalacsonyabb a munkanélküliség, nem csak a felsőfokú végzettségűek érhetnek el átlagon felüli jövedelmet. A Napi Gazdaság összeállítása a Hay Group adatai és a Fizetések.hu felmérése alapján veszi sorra a különböző szakmákat.

A legkeresettebbek a pékek, hentesek, technikusok és egyes fizikai munkások, például hegesztők, CNC operátorok és elektromos karbantartók, de ezen hiányszakmák nem biztosítanak kiemelkedő fizetést.

Az adminisztatív területen az átlagnál 4,7, a pénzügyi szektorban 7, az IT-pozíciókban pedig 9,19 százalékkal kereshet többet a munkavállaló. A képzettség természetesen nagyon fontos: magas bért érhetnek el a kiváló nyelvtudással rendelkezők a szolgáltató központokban, a call center szupervízorok bruttó 288 ezer forintra számíthatnak, ezzel a Fizetések.hu toplistájának harmadik helyén állnak. A legtöbbet a programozók keresik, havi bruttó 339 ezer 700 forintot, a második helyet pedig az értékesítésben és a kereskedelemben dolgozó account managerek foglalják el bruttó 318 ezres fizetésekkel.

Az IT-szektorra általában jellemző, hogy a bérek 260-290 ezer forint között alakulnak. Az építésvezetők bruttó 269, a főkönyvelők 267, a könyvelők 216 ezer forintra számíthatnak. A banki szektorban a hitelügyintézők keresnek a legjobban, 229,2 ezer forintot, míg a back-office munkatársak 227 500, a követeléskezelő referensek 216 900 forintot. A logisztikai ágazat 217-240 ezer forint közötti bruttó bért biztosít a különböző beosztásokban dolgozóknak. A MÁV-nál is érdemes lehet próbálkozni: a mozdonyvezetők átlagosan 280 ezres bruttója kiemelkedőnek számít. A kamionsofőrök és főszakácsok hasonlóképp kétszázezres bruttó fizetésből élnek.

A diploma nélküli HR-esek az Aon Hewitt és az AIESEC legfrissebb közös kutatása szerint 177 ezres nettó bért kérnek, ez körülbelül 270 ezer forintos bruttónak felel meg.

A legjobban a diplomával rendelkező, posztgraduális képzést is végzettek keresnek, az ő átlagjövedelmük 407 ezer forint. Az egyetemi diploma bruttó havi 352 983-, a főiskolai 300 222-, az érettségi 173 235-, a középfokú végzettség érettségi nélkül 144 716 forint ér. Az alapfokú végzettségűek átlagjövedelme 129 324 forint.

Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk