Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Dívik a feketemunka a mezőgazdaságban

Elsősorban a nyugtaadással és a foglalkoztatási szabályok megsértésével kapcsolatos problémákat tártak föl a nyári ellenőrzések során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai Csongrád megyében.

images

Jegyinák Attila, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense közölte, a nyári ellenőrzések során elsősorban a szezonális értékesítésekre, szolgáltatásokra koncentráltak, kiemelt céljuk a mezőgazdasági és építőipari ágazatban alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatos visszaélések visszaszorítása volt. Az adóellenőrök ennek megfelelően elsősorban a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint a továbbértékesítési céllal beszerzett áruk eredetét vizsgálták.

A nyári rendezvényeken tartott ellenőrzések 30 százalékában tártak fel nyugtaadással kapcsolatos szabálytalanságokat, az esetek 42 százalékában pedig az alkalmazottak bejelentése maradt el. Pozitív tapasztalat azonban, hogy a vizsgált vállalkozások mindegyike rendelkezett az áruk eredetére vonatkozó bizonylatokkal -– tudatta a sajtóreferens.

Az adóellenőrök kirívó szabálytalanságokat tapasztaltak a mezőgazdasági ágazatban. A betakarítási időszakban végzett folyamatos vizsgálatok során három adózónál tártak fel nagyobb szabálytalanságot: összesen 23 ember dolgozott bejelentés nélkül.

A nyári időszakban elvégzett vizsgálatok során feltárt mulasztások és hiányosságok miatt átlagosan 160 ezer forint, összesen pedig 31 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki -– közölte Jegyinák Attila.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter