Döntéskényszer: melyik egyetemre jelentkezz? "/>
Megjelent: 12 éve

Döntéskényszer: melyik egyetemre jelentkezz?

Vészesen közelít a február 15-i határidő. A továbbtanulni vágyóknak el el kell dönteniük, hova adják be a jelentkezési lapot. Többféle segítséget kaphatnak a tétovázók: átnézhetik a rangsorokat, elmehetnek egy pályaválasztási tanácsadóhoz, de az is segíthet a döntésben, ha az intézmény "mézes madzagot" kínál az elsőéveseinek – például egy laptopot.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) pályatanácsadójának naptára zsúfolásig megtelik a jelentkezési időszakban, de nemcsak a frissen érettségizettek kérik ki a szakemberek véleményét a döntésükhöz, hanem több, harminc év körüli fiatal várakozik - nyilatkozta Kiss István, az OFIK pszichológusa.

Segítség a pályaválasztás előtt állóknak

Tanácsadással foglalkoznak a Foglalkozási Információs Tanácsadók (FIT) is, valamint a Foglalkozási és Szociális Hivatal által üzemeltetett ePálya honlap. A FIT egy komplex, a pályaválasztás előtt álló ügyfelek önálló tájékozódását segítő szolgáltatást nyújtó hely. "A 17-18 éves gimnazisták már konkrét elképzelésekkel jönnek, talpraesettek, az életet ismerik, de pályaismeretük általában még nincs. A legtöbben azt azért tudják, hogy a kiszemelt szakhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük" - mondta a FigyelőNetnek az egyik megyei FIT munkatársa.
FIT-hez betérő fiatalok egy számítógépes komplex tanácsadóprogram kérdőíveit töltik ki, ezekből kiderül, hogy milyen területen tehetségesek.

A kérdésekből azt is megtudhatják, hogy milyen irányba kellene tovább tanulniuk. Néha konkrét szakmát tudnak ajánlani nekik, más esetekben viszont csak azt mondja el a tanácsadó, hogy milyen irányba, mely képzési területre orientálódjanak. A tanácsadás során a FIT munkatársa elbeszélget a gyerekkel és a szülővel is, majd kiértékelik az eredményeket.

Ugyancsak a pályaválasztásban nyújt segítséget az ePálya honlap. Az oldalon csaknem 250 pályaválasztással, pályaorientációval kapcsolatos weboldal, mintegy 1500 középfokú és 190 felsőfokú oktatási intézmény adatai érhetők el. A pályaismeret bővítését több mint 300 pályainformációs mappa és 50 pályaismertető film segíti. Az interaktív oldalon az érdeklődök a tanácsadás menüpont alatt speciális kérdőíveket tölthetnek ki, így saját képességeik alapján kaphatnak pályajavaslatokat. A társalgó menüpont alatt pedig chatelhetnek a munkaügyi központokban dolgozó tanácsadókkal.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter