Megjelent: 8 éve

Drasztikusan változik januártól a felnőttképzés

Félő, hogy januártól megbénul a felnőttképzés új rendszere. Átalakul az Országos Képzési Jegyzék, a tanfolyamok hossza és ára jelentősen emelkedik. A szakemberek szerint kérdéses, hogy lesz-e olyan, aki képes lesz megfizetni a tandíjat - adta hírül az atv.hu.

images

A kifogásolható lépések: csökkentik a szakmák számát, ezért erőltetett összevonások születtek, és az új tanfolyamok finanszírozhatatlanok. Az Európai Uniós oktatáspolitikai irányok alapján is megkérdőjelezhetők a változtatások - összegezte véleményét az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) januári átalakításával kapcsolatban az atv.hu-nak Borsi Árpád, a Felnőttképzők Szövetségének főtitkára. Az átalakítás hírére nőtt a beiratkozók száma.

A januártól életbe lépő egyik fontos változás, hogy a szakképzéseknél nem a maximális óraszámot szabják meg, hanem a kötelezően alkalmazandót. Szakács és villanyszerelő képzés esetében például eddig két év volt a képzési idő, januártól viszont 3 évig tartanak majd a tanulmányok. Problémát jelent, hogy az új rendszerben már jogszabály írja elő a kötelező óraszámokat, és ez a legtöbb esetben többszörösen meghaladja a felnőttképzési piacon általánosan elterjedt szintet - holott eddig a tanfolyamok hossza a piaci igényekhez alkalmazkodva rugalmasan alakítható volt. A változás eredménye, hogy a jövőben várhatóan a jelenleginél hosszabb és drágább lesz a szakképesítő tanfolyamok nagy része.

Kérdéses, hogy hányan fogják tudni megfizetni a tandíjakat, ugyanis a négyszeres képzési idő négyszeres tandíjat jelenthet, ami sokakat elzár majd a képzéstől. A vállalatok sem fogják finanszírozni a vállalkozóiknak, és az állam sem fogja elegendő mértékben támogatni az ilyen jellegű oktatást - vélekedett Borsi Árpád.

További probléma, hogy a rendszer nem felhasználóbarát: jövőre a Jegyzékből egyesével lehet csak kikeresni a képzések közötti összefüggéseket és egymásra épüléseket, a jelenleg érvényes Jegyzék ezeket egyértelműen, áttekintetően részletezi.

Változik a szakmai vizsga felépítése is, és fokozatosan megszűnik a moduláris vizsgáztatás. A komplex szakmai vizsgát mindenkinek teljesítenie kell, felmentést senkinek sem adhatnak, sem a munkatapasztalat, sem a korábbi tanulmányokra hivatkozva.

Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben december 31-ig indíthatók képzések a jelenleg még hatályos OKJ-hoz tartozó szakmai és vizsgakövetelmények alapján. Tehát aki még idén elkezd egy képzést, az a jelenleg érvényes feltételekkel végezheti el.

atv.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk