Megjelent: 8 éve

Drasztikusan változik januártól a felnőttképzés

Félő, hogy januártól megbénul a felnőttképzés új rendszere. Átalakul az Országos Képzési Jegyzék, a tanfolyamok hossza és ára jelentősen emelkedik. A szakemberek szerint kérdéses, hogy lesz-e olyan, aki képes lesz megfizetni a tandíjat - adta hírül az atv.hu.

A kifogásolható lépések: csökkentik a szakmák számát, ezért erőltetett összevonások születtek, és az új tanfolyamok finanszírozhatatlanok. Az Európai Uniós oktatáspolitikai irányok alapján is megkérdőjelezhetők a változtatások - összegezte véleményét az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) januári átalakításával kapcsolatban az atv.hu-nak Borsi Árpád, a Felnőttképzők Szövetségének főtitkára. Az átalakítás hírére nőtt a beiratkozók száma.

A januártól életbe lépő egyik fontos változás, hogy a szakképzéseknél nem a maximális óraszámot szabják meg, hanem a kötelezően alkalmazandót. Szakács és villanyszerelő képzés esetében például eddig két év volt a képzési idő, januártól viszont 3 évig tartanak majd a tanulmányok. Problémát jelent, hogy az új rendszerben már jogszabály írja elő a kötelező óraszámokat, és ez a legtöbb esetben többszörösen meghaladja a felnőttképzési piacon általánosan elterjedt szintet - holott eddig a tanfolyamok hossza a piaci igényekhez alkalmazkodva rugalmasan alakítható volt. A változás eredménye, hogy a jövőben várhatóan a jelenleginél hosszabb és drágább lesz a szakképesítő tanfolyamok nagy része.

Kérdéses, hogy hányan fogják tudni megfizetni a tandíjakat, ugyanis a négyszeres képzési idő négyszeres tandíjat jelenthet, ami sokakat elzár majd a képzéstől. A vállalatok sem fogják finanszírozni a vállalkozóiknak, és az állam sem fogja elegendő mértékben támogatni az ilyen jellegű oktatást - vélekedett Borsi Árpád.

További probléma, hogy a rendszer nem felhasználóbarát: jövőre a Jegyzékből egyesével lehet csak kikeresni a képzések közötti összefüggéseket és egymásra épüléseket, a jelenleg érvényes Jegyzék ezeket egyértelműen, áttekintetően részletezi.

Változik a szakmai vizsga felépítése is, és fokozatosan megszűnik a moduláris vizsgáztatás. A komplex szakmai vizsgát mindenkinek teljesítenie kell, felmentést senkinek sem adhatnak, sem a munkatapasztalat, sem a korábbi tanulmányokra hivatkozva.

Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben december 31-ig indíthatók képzések a jelenleg még hatályos OKJ-hoz tartozó szakmai és vizsgakövetelmények alapján. Tehát aki még idén elkezd egy képzést, az a jelenleg érvényes feltételekkel végezheti el.

atv.hu
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a KSH friss adatai a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről

Csökkent a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma, a 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel nőtt. Teljes cikk

Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk