Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Dunaferr - május elején lehet döntés a leállított kohó felújításáról

Május elején lehet tulajdonosi döntés az ISD Dunaferr Zrt. januárban leállított 1-es számú kohójának felújításáról - közölte Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője. Szakszervezetek szerint hosszú távon ez a helyzet nem tartható fenn, 3500 ember munkahelye forog kockán.

Dorkota Lajos elmondta: Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Moszkvában tárgyalt a Dunaferr többségi tulajdonosával, a Vnyesekonombank első elnökhelyettesével egyebek között a kohófelújításról is. Az egyeztetésen kiderült: a tulajdonosok azt hitték, ráérnek a döntéssel - tette hozzá a képviselő.

Az államtitkár pontos tájékoztatását követően azt a választ kapta, hogy a tulajdonosok a folyamatos működtetésben érdekeltek, ezért előrehozzák a döntést. Május elején igazgatósági ülés lesz Budapesten, ahol ez a téma is napirenden lesz. "Reményeim szerint pozitív lesz a döntés" - tette hozzá Dorkota Lajos.

Az ISD Dunaferr Zrt. január 22-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt. A cég közleménye szerint a nagyolvasztó bontási munkálatait saját munkaerővel oldják meg, és azok előreláthatólag május végéig tartanak.

Ezzel párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi szükséges feltétel teljesül - befejeződik a tervezés, a kulcsfontosságú berendezések megrendelése és leszállítása, valamint az átépítéshez szükséges anyagok mobilizálása - megkezdik a berendezés felújítását - írták.

Az 1-es számú kohó leállítása mellett a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent.

A Dunaferr Zrt.-nél az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be, akkori árakon tízmillió euróba került.

Az idén április 16-án nagygyűlést tartott a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet Dunaújvárosban a polgármesteri hivatal előtti téren, hogy felhívják az illetékesek figyelmét a januárban leállított kohó felújításának szükségességére. Az összegyűlt mintegy kétezer ember előtt hangoztatták, hogy kohó nélkül leállhat a teljes folyékony fázis a vasműben, amely több ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Cserna Gábor polgármester közölte, hogy szeretnék kormányzati ráhatással előmozdítani a fejlesztéseket, azon belül is az 1-es számú kohó átépítését. Jelezte, hogy további alternatívák is vannak, így akár "az állami visszavásárlásról is szó lehet".

A szakszervezeti vezetők aggodalmukat hangoztatták, mert eddig hiába egyeztettek a cégvezetővel, eredményt nem értek el. Információik szerint a januárban leállított kohó felújítása mintegy hárommilliárd forintba kerülne. Rámutattak arra, hogy a másik kohó is bármelyik pillanatban tönkremehet, és akkor a hideghengermű és a folyékony fázis is megállhat. Úgy tudják, hogy a cégvezető szeretné a nagyolvasztó felújítását, de a főtulajdonos bank még nem döntött róla. Ez a késlekedés jelenleg nem érinti a dolgozókat, de hosszú távon ez a helyzet nem tartható fenn, mert akkor mintegy 3500 ember veszítheti el munkahelyét - hangsúlyozzák a cégnél működő szakszervezetek vezetői.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter