Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Egymilliárd forintos brit vállalatvezetői bérek

Az inflációt csaknem hússzorosan meghaladó mértékű béremelés után egyenként több mint egymilliárd forintnak megfelelő javadalmazásban részesültek tavaly a legnagyobb brit vállalatok igazgatói, akiknek összesített jövedelme az egymilliárd fontot is meghaladta a The Guardian szerdai összesítése szerint.

A legnagyobb baloldali brit napilap, amely évente közöl összeállítást a brit vállalatigazgatók fizetéséről, az idei jelentésben azt írta: a vezérigazgatók átlagfizetése tavaly 37 százalékkal évi 2,875 millió fontra (1,1 milliárd forintra) emelkedett. Mindeközben az évi átlagos infláció 2,3 százalékos volt, a vállalati alkalmazottak pedig átlagosan 4 százalékos béremelésben részesültek.

Az összeállítás szerint a brit vállalatvezetők 98-szor annyit kerestek 2006-ban, mint saját alkalmazottaik; az arány egy évvel korábban 93-szoros volt. Ráadásul az igazgatói bérek emelkedése is meredeken gyorsul: az ütem a megelőző három évben rendre 28 százalékos, 16 százalékos, illetve 13 százalékos volt.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as mutatójában lévő vállalatok összesen 1389 igazgatótanácsi tagja tavaly összesen 1,013 milliárd font (375 milliárd forint) fizetést vitt haza; e vállalati kör éves javadalmazása most lépte át először az egymilliárd fontot. A FTSE-100-as csoport fizetési listáját tavaly a Barclays Bank befektetési részlegének igazgatója, Bob Diamond vezette, aki csaknem 23 millió fontot kapott. Alapfizetése ugyan mindössze 250 ezer font, ehhez azonban 10 millió font teljesítményprémium és további 12 millió font részvényjavadalmazás járult.

Brendan Barber, a brit szakszervezeti szövetség (TUC) főtitkára a lapnak azt mondta, hogy a vállalatvezetők "kezdik elveszteni realitásérzéküket". A szakszervezeti vezető "erkölcsi inzultusnak" nevezte az igazgatói fizetések mértékét. Mindazonáltal nem ez az első olyan kimutatás, amely a vállalati pénzesőről tanúskodik. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) - az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző cég - néhány hete kiadott becslése szerint a 2006-2007-es prémiumszezonban a City befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatási területeken dolgozó bankárai az előző évben kiosztott 7,4 milliárd fontnál 18,3 százalékkal több, összesen 8,8 milliárd font (3400 milliárd forint) jutalmat vihettek haza. A CEBR szerint az idei szezonban a City alkalmazottai közül 4200-an részesültek egymillió font feletti jutalomban a tavalyi 3000 prémiummilliomos helyett.

A kormányzó brit Munkáspárt balszárnyának egyik prominens kabinettagja, Peter Hain, aki jelenleg a munkaügyi tárcát vezeti, már utalt is arra, hogy a kormány esetleg közbelép. Hain néhány hete az egyik brit lapnak azt mondta: a Citynek saját érdekében állna a példamutatás, ha nem akarja kitenni magát szélesebb körű szabályozást vagy adómódosításokat célzó támadásoknak. Hozzátette: a kérdés vagy önszabályozással, erkölcsi és társadalmi felelősséget mutató módon oldódik meg, vagy "más megoldások merülnek fel".  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter