Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Egyre több a közép-kelet-európai feketemunkás Finnországban

A finn építőipar hagyományos munkaerő-utánpótlási bázisa, Észtország is munkaerőgondokkal küzd, ezért a finn cégek egyre távolabbról várnak munkásokat, s szorult helyzetükben a vállalkozások nem mindig tesznek eleget a szabályoknak. Észtországon keresztül elsősorban lengyel, litván, lett, ukrán és fehérorosz illegális vendégmunkások érkeznek, s feltételezések szerint az elmúlt időszakban megjelentek a román és a bolgár feketemunkások is.

A szürke és feketegazdaságban az illegális bevándorlással mindig együtt jár a drogok, a prostitúció megjelenése, ezért a finn rendőrség külön egységet hozott létre az illegális munkaerővel kapcsolatos problémák kezelésére.

A feketemunkásoknak az illegalitás egyébként is körülményes "szabályai" mellett komoly nyelvi akadályokat is le kell küzdeniük. Már szakképzettségük felmérése is gondot okoz a finn alkalmazók számára, s nem ritka, hogy a messziről jött dolgozó nem érti meg a helyi építkezési standardokat.

A rendőrség az év eleje óta rendszeresen egyeztet a szakszervezetekkel, a munkaadók képviselőivel és a kormányhivatalokkal a legálisan munkát vállalók helyzetéről is. Finnországban ugyanis a külföldi munkavállalónak is hasonló jogokat és fizetési feltételeket kell biztosítani, mint a hazai munkásnak, az egyeztetések során ennek teljesülését vizsgálják.

A Finnországban feketén dolgozók számáról természetesen nincs hiteles adat. Becslések szerint csak az építőiparban 20 ezer munkás foglalkoztatnak illegálisan. A szürke, "félhivatalos" munkaerő-foglalkoztatás elsősorban a szállításra, a vendéglátóiparra, a hajóépítő-iparra és a takarítási szolgáltatásra jellemző.

(euractiv.hu)
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új logisztikai központot épít Lengyelországban az Amazon

Újabb logisztikai központot épít az Amazon Lengyelországban, amelyben 240 ezer forintnak megfelelő bruttó keresetet ajánlanak majd a dolgozóknak -... Teljes cikk

Majdnem 700 állást szüntet meg Romániában a Telekom

A Telekom romániai leányvállalata 692 állást szüntet meg, miután digitalizációval és robotok alkalmazásával csökkentik a munkaerőigényt az 5831... Teljes cikk

A német hadseregnek jogában áll elbocsátani a szélsőjobboldali munkatársakat

A német hadseregnek, a Bundeswehrnek jogában áll megválni azoktól a munkatársaktól, akik szélsőjobboldali nézeteket vallanak - így döntött a... Teljes cikk