Megjelent: 13 éve

Lejárt a fiktív alvállalkozói szerződések kora

A fővállalkozó is büntethető lesz, ha nem tudja igazolni, hogy az ellenőrzéskor lebukott feketemunkásokat az alvállalkozó foglalkoztatja. Az Országgyűlés már tárgyalja a munka törvénykönyvét módosító törvényjavaslatot, amelyről még ebben a hónapban szavaznak a képviselők - írja a Magyar Hírlap.

A munkaügyi tárca szerint azért szükséges a módosítás, mert a munkaügyi ellenőrzésekkor gyakran nyoma sincs a munkáltatóként megnevezett alvállalkozónak. Ez leginkább az építőiparban figyelhető meg. A hatóság sem az építkezésen, sem máshol nem bukkan az érintett cég képviselőjére. Ilyenkor a fővállalkozó széttárja a karját, mondván, nem ő felel az illegális foglalkoztatásért. Az is előfordul, hogy fiktív alvállalkozói szerződéseket kötnek, és így próbálnak mentesülni a járulékok megfizetése, valamint a büntetések alól.

Az építőipari cégek remélik, hogy a szigorítás hozzájárul a versenyhelyzet javításához. Azok a cégek ugyanis, amelyek eddig nem jelentették be munkavállalóikat, jóval alacsonyabb árajánlattal pályázhattak egy beruházás elnyerésére. Ezzel szemben azok a társaságok, amelyek betartják az előírásokat, kénytelenek beépíteni áraikba a munkavállalóik után fizetett adóterhek költségeit - olvasható a Magyar Hírlapban.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter