Megjelent: 11 éve

Egyre több finn diplomás marad állás nélkül

A mostani recesszió sokkal keményebben érinti a diplomás és szakképzett finn munkavállalókat, mint az 1990-es, legutóbbi visszaesés - írja a Helsinki Times.

Idén tavasszal folytatódik az egyetemet végzett, tartósan munkanélküliek táborának gyarapodása Finnországban, és a következő hónapokban a trend tovább erősödhet. A Szakképzett és Vezető Beosztású Munkavállalók Szakszervezeti Szövetsége (AKAVA) előrejelzése szerint a nyár folyamán az állástalanok száma ebben a körben sosem látott szintre emelkedhet és a tizenötezret is elérheti.

- Idén nyáron meg fog dőlni a magasan képzettek körében mért munkanélküliség rekordja. Ebben teljesen biztosak vagyunk - nyilatkozta Heikki Taulu, az AKAVA egyik vezetője.

Teljesen más a munkanélküliség mintázata Finnországban most, mint az 1990-es válság idején volt. Taulu hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásban végzettek körében most hétszer annyian keresnek hiába munkát, mint tizenkilenc éve. A doktori fokozattal rendelkezők és a tanárok között pedig kilenc-tízszer annyian vannak jelenleg a munkanélküliek.

A fő okot persze abban kell keresni, hogy ugrásszerűen megnőtt időközben a magasan képzettek aránya a finn társadalomban - ez az elmúlt tizenöt év "gazdasági aranykorának" egyik hozadéka. Azt is el kell ismerni a Helsinki Times cikke szerint, hogy körükben a munkanélküliség csak kis mértékben csökkent ezen idő alatt. Ráadásul, tavaly nyáron rekord számú hallgató sietett megszerezni Master fokozatát, mielőtt életbe léptek volna a képzési rendszer reformjai - ez most szintén hozzájárul a magas diplomás munkanélküliséghez.

A tavalyi év azonos időszakához képest az export-orientált ágazatoknál leginkább szembeötlő a változás. Az üzleti végzettséggel rendelkezők körében kétötöddel, a mérnökök között egyharmaddal emelkedett a munkanélküliség.

A helyzet javulására még sokat kell várniuk a finneknek, állítja Pekka Tiainen, a Foglalkoztatás-ügyi és Gazdasági Minisztérium tanácsosa. - Ha a gazdasági folyamatok javulni is kezdenek, a munkanélküliség biztosan nőni fog a tél kezdetéig. Azok vannak valamivel jobb helyzetben, akik most kezdik meg egyetemi tanulmányaikat. Ők már számíthatnak arra, hogy friss diplomásként egy ismét felívelő munkaerő-piacra léphetnek be - nyilatkozta a szakértő.

Humán Rent Press
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter