Egyre veszélyesebb Mexikóban újságíróként "/>
Megjelent: 11 éve

Egyre veszélyesebb Mexikóban újságíróként

Egyre nagyobb életveszély fenyegeti az újságírókat Mexikóban. Egy hét leforgása alatt egy újságírót brutálisan meggyilkoltak, egynek pedig nyoma veszett.

Valentín Valdés Espinosát, a Zócalo Saltillo nevű újság munkatársát múlt héten csütörtökön rabolták el az északnyugat-mexikói Coahuila szövetségi állam székhelyén, Saltillóban. A kínzások nyomait viselő, vérbefagyott holttestét néhány órával később találták meg, rajta egy üzenettel, amelynek tartalmát nem hozta nyilvánosságra a rendőrség. Tavaly december 31-én egy bűnügyi újságírót raboltak el az ugyancsak északnyugati Sinaloa államban, neki azóta sincs nyoma.

A mexikói emberi jogi bizottság hétfőn közleményben ítélte el Espinosa meggyilkolását, rámutatva, hogy Mexikóban egyre több újságírót fenyegetnek és félemlítenek meg, vagy üldöznek és támadnak meg. A tavaly meggyilkolt újságírók száma alapján 13 áldozattal Mexikó került a világranglista második helyére, a Fülöp-szigetek és Szomália közé. 2000 óta 58 újságírót gyilkoltak meg Mexikóban, kilencnek nyoma veszett, és hét alkalommal követtek el robbantásos merényletet médiaintézmények ellen.

Az újságírók afféle "származékos áldozatok" a mexikói drogkartellek egymás közötti leszámolásában. Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban, miután a legfelsőbb közjogi méltóság tisztébe került, kíméletlen küzdelmet hirdetett a drogbandák felszámolására, egyelőre felemás eredménnyel. Calderón 50 ezer katonát irányított át a szervezett bűnözés elleni küzdelembe, de ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A szervezett bűnözésnek tulajdonított erőszakos cselekmények, különösen a kartellek egymás közötti leszámolásai mintegy 16 ezer életet követeltek az utóbbi három év alatt. A helyzet egyre romlik, tavaly már több mint 6500 áldozata volt a kíméletlen leszámolásoknak. Az idei év sem ígérkezik jobbnak: a múlt hét végén egy nap leforgása alatt újabb 69 gyilkosságot követtek el szerte az országban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter