Megjelent: 15 éve

Egyszerűbb adórendszerekre van szükség a 21. században

Az adóhatóságok és kormányok világszerte elkezdték átdolgozni adórendszereiket, mégpedig az adók csökkentésével, az adminisztrációs folyamatok egyszerűsítésével és a kifizetési rendszerek modernizálásával - írja legfrissebb "Adófizetés 2009" című jelentésében a PricewaterhouseCoopers, a Világbank és a Világbank csoporthoz tartozó International Finance Corporation.

A harmadik alkalommal publikált, évente megjelenő "Adófizetés 2009" a várakozások szerint az adózási rendszerek javításáról szóló párbeszédre sarkallja majd a kormányokat és a vállalkozásokat. A jelentés a "Doing Business 2009" című tanulmányból merít, amely világszerte 181 ország adórendszerét elemzi, továbbá kis- és középvállalkozások körében méri, hogy mennyire egyszerű az adók megfizetése. A tanulmány kitér az adózással összefüggő reform-erőfeszítésekre is.


Az adófizetés egyszerűsége vállalati szemszögből világszerte - Magyarország a 111.A tanulmány felállított egy rangsort, amely az adófizetés egyszerűségét osztályozza. Ez alapján négy EU tagország van a legjobb 20 között: Írország (6), Dánia (13), Luxemburg (14) és Nagy-Britannia (16). A legösszetettebb EU-n belüli rendszerekkel pedig Olaszország (128), Lengyelország (142) és Románia (146) büszkélkedhet. Magyarország a 111. helyen áll. A tanulmány szerint a világon ma a Maldív-szigeteken (1); Katarban (2) és Hong-Kongban (3) van a legegyszerűbb dolguk a cégeknek.


A jelentés megállapítja, hogy 2007/2008-ban: • Harminchat gazdaság tette könnyebbé az adók megfizetését. A topreformerek a Dominikai Köztársaság és Malajzia voltak.
 • A legnépszerűbb reformok a társasági adó csökkentése (21 országban) és az elektronikus bevallási, fizetési rendszerek bevezetése és hatékonyságuk továbbfejlesztése volt (12 országban).
 • Nyolc gazdaságban csökkentették a cégek által fizetendő adók számát.
 • A társasági adó a befizetett adók átlag csupán 13 százalékát, a törvényi megfelelésre fordított idő 26 százalékát, illetve a teljes adóteher (az esettanulmányban szereplő modellvállalat adóköltségét vizsgálva) 37 százalékát teszi ki.
 • A munkaviszonnyal összefüggő adók a teljes adóráta 34 százalékát teszik ki, kizárólag a munkáltató által viselt összegeket figyelembe véve. A munkáltató munkaviszonnyal kapcsolatos megadóztatása különösen az Európai Unióban elterjedt, és az esettanulmányban szereplő, térségbeli vállalat teljes adórátájának 65 százalékát teszi ki.
 • A fogyasztással kapcsolatos adók az adózással kapcsolatos törvényi megfelelésére fordított idő átlag 36 százalékát, illetve az adóbefizetések számának átlag 48 százalékát teszik ki.

  "A társasági adó reformja számos gazdaságban pozitív hatást gyakorolt a vállalkozásokra. Ezek az előnyök akár a többszörösükre is emelkedhetnének, ha az adóreform a vállalkozással kapcsolatos összes adónemet érintené. Ki kellene terjednie minden adminisztrációs kötelezettségre, illetve áltanosságban a kormányzat és a vállalkozások közötti kapcsolatokra is. Mindezek alapvetően szükségesek egy hatékony adórendszerhez" - mondta Susan Symons, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek