kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Eláruljuk a többmagos processzorok működésének titkát

Bizonyára hallottál már az Intelről vagy a Ryzenről, de a számítógépek kapcsán talán a CPU-ról is, viszont műszaki érdeklődés hiányában nem is jutottál tovább, így a processzorok témaköre kínai számodra.

többmagos processzor pcaréna-

Amennyiben számítógép-vásárlást tervezel a közeljövőben, érdemes lehet egy kicsit belemélyedni a processzorok témakörébe, hogy a megfelelő döntést hozhasd meg. Ígérjük, nem fog fájni, közérthetően mutatjuk be a processzorokkal kapcsolatos legfőbb tudnivalókat, hogy a nagy pillanatban gyors és hatékony döntést hozhass.

Mi a processzor, és mit kell tudni róla?

A processzoroknak, vagy más néven CPU-knak lényeges szerep jut, hiszen a számítógépek és az okoseszközök központi egységeként feladatuk a programok futtatásához szükséges számítások elvégzése, a közös munkában való részvételük arányának irányítása. Ahhoz, hogy egy gép gyorsan és hatékonyan működjön, megfelelő teljesítményű processzor szükséges. A nagy erőforrás-igényű, bonyolult munkára alkalmas számítógépek, mint amilyenek a PC Aréna grafikai munkákra dedikált gépei, többmagos processzorral szereltek. 

Kezdetben a CPU-k egymagosak voltak, így csak egyetlen feladat elvégzését tudták megoldani, ami lassúvá tette a számítógépek működését, így a gyártók - a legismertebbek az Intel és az AMD - kifejlesztették a többmagos processzorokat. Ezek megosztják és párhuzamosan oldják meg a feladatokat, így növelve a teljesítményt.

A többmagos processzorok nyomában

Ma már nem ritka a 4 vagy 8 magos processzor. A magok tulajdonképpen a processzorok számítási egységei. Több mag esetén egyszerre több programot tud kezelni a számítógép. 

A többmagos processzoroknál a párhuzamosítás elve alapján működő feladatmegosztás nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. Jegyezd meg, hiszen a választásnál döntő jelentőségű, kiindulási alapnak jó, ha tudod, hogy minél több magot tartalmaz egy processzor, annál nagyobb teljesítményű. 

A valóságban azonban árnyaltabb a kép, hiszen sok olyan alkalmazás és feladat létezik, amely összetettsége miatt nem szétválasztható, így nehéz vagy lehetetlen a párhuzamosítás. Ez leginkább a mesterséges intelligencia és a bonyolultabb játékok esetében igaz.

Magok és szálak

A technológiának köszönhetően ma már egy fizikai mag akár két szálat is fel tud dolgozni, ugyanakkor a teljesítmény szempontjából a szálak nem minősülnek egyenértékűnek a magokkal, így egy 4 szálas 2 magos processzor nem ugyanazt nyújtja, mint egy 4 magos.

A processzor teljesítményére a frekvencia (órajel) is hatással van, vagyis minél magasabb, annál nagyobb a teljesítménye. 

A processzor kiválasztásakor döntő szempont, hogy milyen célra használjuk a számítógépet. A hagyományos irodai munkákhoz az IntelPentium, a Core i3 vagy az AMD Ryzen3 is megfelelő lehet, a játékok, tervezői és grafikai alkalmazások az 5-ös és 7-es szériával futnak jól. 

Egy kiegyensúlyozott konfigurációnak sokkal jobb az ár/teljesítmény aránya, mint egy kiegyensúlyozatlan, de több magot tartalmazó rendszeré.

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek