Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Élénkül a munkaerőpiac, kevesebb az álláskereső

images

images

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) munkaerő-piaci jelentése szerint a regisztrált álláskeresők száma 2010 áprilisában az előző havihoz képest jelentősen, közel 43 ezerrel csökkent. A regisztrált létszám számottevő mérséklődése már az elmúlt hónapban megkezdődött, így a nyilvántartott álláskeresők állománya két hónap alatt több mint 57.000-rel esett vissza. Egy évvel korábban a válság kedvezőtlen munkaerő-piaci következményeként még több mint 25 ezres növekedést mutattak az adatok február és április között.

Az SZMM szerint a munkaerőpiac élénkülése mögött több tényező együttes hatása érvényesül. Egyrészt a közfoglalkoztatás a korábbi évekhez képest nagyobb volumenben indult meg, ami elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban növelte a foglalkoztatottak számát.

A fejlettebb régiókban a versenyszféra munkaerő-igényének növekedése is megfigyelhető. Ebből a szektorból a bejelentett álláshelyek száma érzékelhetően bővült az elmúlt két hónapban. A szezonális jellegű foglalkoztatás mellett megjelent azoknak a vállalkozásoknak a munkaerő-igénye is, amelyek a válság miatt átmenetileg csökkenteni kényszerültek a foglalkoztatottak számát.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint április végén 601.500 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ami ugyan 33 ezerrel magasabb volt az egy évvel korábbi szintnél, de az év elején ez a különbség még 144 ezret tett ki. A regisztrált álláskeresők száma a központi régió kivételével az ország kedvezőbb és kedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzetű térségeiben egyaránt jelentős mértékben csökkent.

Áprilisban az előző hónaphoz képest dinamikusan bővült az elhelyezkedések száma is. A hónap folyamán a regisztrált álláskeresők közül több mint tízezer közvetítéssel, 33.600 pedig önálló munkakeresés eredményeként létesített munkaviszonyt.

Az elhelyezkedések számának növelését a közfoglalkoztatás kiterjesztése mellett a munkaerő-piaci kereslet élénkülése is elősegítette. A hónap során összességében 44.000 új állásbejelentést rögzített a munkaügyi szervezet a köz- és versenyszférában együtt.

A közleményben megjegyzik: mivel az ÁFSZ által nyilvántartott álláskeresők állománya és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felmérésének munkanélküliségre vonatkozó adatai tendenciózusan együtt mozognak, ezért a regisztrált létszám április havi példátlanul nagy arányú csökkenése a KSH második negyedéves munkanélküliségi adataiban jelenhet meg.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter