Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Elhalasztotta demonstrációját az MSZOSZ

Április 18-ra halasztotta a korábban április 4-re bejelentett demonstráció időpontját a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Az érdekvédők nem fogadják el, hogy a terhek döntő részét újra a munkavállalók vállára rakják.

A LIGA Szakszervezetek valószínűleg nem vesz részt a demonstráción. Az MSZOSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az időpontváltozást azzal indokolta, hogy az addig hátralévő időben lehetőség nyílik az új kormányprogram megismerésére, az arról szóló egyeztetésre.

Az időpontváltozásról az MSZOSZ keddi elnökségi ülésén határoztak, azt követően, hogy áttekintették az aktuális belpolitikai helyzetet, és egyeztettek a résztvevő társkonföderációkkal. A közlemény szerint a szakszervezetek törekvései, céljai egyértelműek: csökkenteni kell a munkavállalók Magyarországon aránytalanul magas terheit.

"Nem tűrjük, hogy a válságot előidéző, azért felelős tőke továbbra is kizárólag a saját érdekeit érvényesítse, és a munkavállalókkal fizetesse meg, az állam segítségét is elvárva, hibás, vagy öncélú döntéseinek következményeit" - fogalmaznak. A válság megoldása mindenkitől áldozatvállalást követel - ismerik el, de hozzáfűzik: nem fogadják el, hogy a terhek döntő részét újra a munkavállalók vállára rakják. Az MSZOSZ követeli, hogy a válságkezelés eddigi megoldási iránya a "fejéről a talpára kerüljön".

Az új kormányfő vonja vissza a parlament elé beterjesztett adócsomagot, az új kormányprogram a gazdasági szempontokkal azonos súllyal vegye figyelembe a valós társadalmi, szociális helyzetet, a munkavállalók, a nyugdíjasok érdekeit - hangoztatja az MSZOSZ közleménye.

A LIGA kedden reggel még azt közölte, hogy részt vesz az április 4-re meghirdetett demonstráción, az új időpontban azonban várhatóan nem csatlakozik a megmozduláshoz. Május 1-jén azonban megtartja a demonstrációt a válság átfogó kezeléséért és a munkahelyek védelméért, valamint egy órás figyelmeztető sztrájkok szervezését is kilátásba helyezte. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a többi szakszervezeti tömörüléssel egyeztetnek az időpontváltozásról.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk