Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Elképesztő különbségek a kezdő fizetések között

Egy diplomás kezdő bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, de régiónként nagyok az eltérések. Míg a fővárosban egy pályakezdő diplomás bére 195 ezer forint, addig a Dél-Dunántúlon csupán 114 ezer forint. Idén a vállalkozások több mint fele diplomás pályakezdőt szeretne alkalmazni - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének felméréséből.

A vállalati szféra kereslete a diplomás pályakezdők iránt 2007-ben kismértékben növekszik - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének (GVI) nemrégiben közzétett országos felméréséből. Az adatgyűjtés során ezer közepes és nagy cég vezetőjét, illetve humánerőforrás-vezetőjét kérdezték meg.

A vállalkozások 55,6 százaléka számolt be arról, hogy az idén növeli a diplomás pályakezdők számát, míg 44,4 százalék erre a kérdésre nemmel válaszolt. A vállalkozások két százaléka szerint várhatóan csökken az alkalmazott diplomások, egy százalékuk szerint pedig a pályakezdők száma is, ezzel szemben 16 százalékuk több felsőfokú végzettségű dolgozót alkalmaz majd.

Egy diplomás kezdő bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, de nagyok a regionális eltérések: amíg a fővárosban és környékén bruttó 195 ezer forintot keres egy pályakezdő, addig a Közép-Dunántúlon 171 ezret, a Dél-Dunántúlon csupán 114 ezer forintot, míg a többi négy régióban 125 és 136 ezer forintot. A legmagasabb kezdő fizetésre a villamos-, gépész- és vegyészmérnökök, valamint a piac- és gazdaságelemzők számíthatnak (170-190 ezer forint), míg a legkevesebbet a turisztikában és a vendéglátásban dolgozók kapnak (110 ezer forint).

Két év gyakorlat után a diplomások bére átlagosan 25-40 ezer forinttal nő; a legnagyobb dinamika a reklám- és marketingterületen, a jogászoknál, valamint a villamos- és gépészmérnökök körében mutatkozik.

Az elemzés szerint a legtöbb pályakezdő diplomásra a gazdasági szolgáltatások, az építőipar, valamint a feldolgozóipar területén működő vállalkozásoknak van szükségük, a szállodaiparban és a kereskedelemben a legkisebb a kereslet. Végzettség alapján elsősorban a gépészmérnökök, a logisztikusok, a számviteli munkatársak, az informatikusok és az üzletkötők keresettnek, a jogászok iránt továbbra is kicsi az igény.


Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter