Megjelent: 13 éve

Elképesztő különbségek a kezdő fizetések között

Egy diplomás kezdő bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, de régiónként nagyok az eltérések. Míg a fővárosban egy pályakezdő diplomás bére 195 ezer forint, addig a Dél-Dunántúlon csupán 114 ezer forint. Idén a vállalkozások több mint fele diplomás pályakezdőt szeretne alkalmazni - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének felméréséből.

A vállalati szféra kereslete a diplomás pályakezdők iránt 2007-ben kismértékben növekszik - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének (GVI) nemrégiben közzétett országos felméréséből. Az adatgyűjtés során ezer közepes és nagy cég vezetőjét, illetve humánerőforrás-vezetőjét kérdezték meg.

A vállalkozások 55,6 százaléka számolt be arról, hogy az idén növeli a diplomás pályakezdők számát, míg 44,4 százalék erre a kérdésre nemmel válaszolt. A vállalkozások két százaléka szerint várhatóan csökken az alkalmazott diplomások, egy százalékuk szerint pedig a pályakezdők száma is, ezzel szemben 16 százalékuk több felsőfokú végzettségű dolgozót alkalmaz majd.

Egy diplomás kezdő bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, de nagyok a regionális eltérések: amíg a fővárosban és környékén bruttó 195 ezer forintot keres egy pályakezdő, addig a Közép-Dunántúlon 171 ezret, a Dél-Dunántúlon csupán 114 ezer forintot, míg a többi négy régióban 125 és 136 ezer forintot. A legmagasabb kezdő fizetésre a villamos-, gépész- és vegyészmérnökök, valamint a piac- és gazdaságelemzők számíthatnak (170-190 ezer forint), míg a legkevesebbet a turisztikában és a vendéglátásban dolgozók kapnak (110 ezer forint).

Két év gyakorlat után a diplomások bére átlagosan 25-40 ezer forinttal nő; a legnagyobb dinamika a reklám- és marketingterületen, a jogászoknál, valamint a villamos- és gépészmérnökök körében mutatkozik.

Az elemzés szerint a legtöbb pályakezdő diplomásra a gazdasági szolgáltatások, az építőipar, valamint a feldolgozóipar területén működő vállalkozásoknak van szükségük, a szállodaiparban és a kereskedelemben a legkisebb a kereslet. Végzettség alapján elsősorban a gépészmérnökök, a logisztikusok, a számviteli munkatársak, az informatikusok és az üzletkötők keresettnek, a jogászok iránt továbbra is kicsi az igény.


Napi Gazdaság
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter