Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

Eltűnt magán-nyugdíjpénztári befizetések után kutatnak

Noha a tagdíjat levonták a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) dolgozóinak béréből, a 2010-es befizetéseket mégsem írták jóvá a magán-nyugdíjpénztári számláikon - állítják a dolgozók. A pénz az utalás valamelyik állomásán tűnt el - értesült a Népszava.

A VPOP szerint ők elutalták az összeget az adóhivatalnak, amit vélhetően továbbítottak a pénztárak felé. De felmerült az is, hogy az APEH esetleg nem készítette el azt a bevallást, ami az egyéni számlákon történő jóváíráshoz szükséges. Elképzelhető, hogy a közszféra más alkalmazottait is érintheti a probléma. Az ügyben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított.

Eltűnt a Vám- és Pénzügyőrség dolgozóinak magán-nyugdíjpénztári befizetése - legalábbis ezt állítja egy ottani dolgozó. A VPOP ezt cáfolta, Sipos Jenő szóvivő tájékoztatása szerint ők a törvényben meghatározott módon utalták el a járulékot.

Az alkalmazott szerint munkáltatójuk beosztástól függően 14-30 ezer forintot von le a munkavállalóktól. Idén márciusban azonban kiderült, a 2010-es befizetések nem jelentek meg a magánnyugdíj-pénztári számlákon. Ezt azonnal jelezték az illetékeseknek - mondta -, akik azzal nyugtatták őket, megoldják a problémát. A dolgozók ebben bíztak, de egy hete ismét előkerült a téma, és a munkavállalók azzal szembesültek, hogy 2010-ben a pénztárak egyetlen esetben sem írták jóvá a VPOP által levont összeget. Állítása szerint mintegy 4-5000 dolgozó pénze tűnt így el.

Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter