Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Emelkedett az építőipari termelés szeptemberben

Az építőipari termelés volumene 6,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit, az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké pedig 9,4 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

images

images

Az építőipari termelés az alacsony tavalyi bázisadatok mellett is idén júliusban regisztrált először növekedést és 2010 eleje óta egyedül tavaly novemberben jelzett emelkedést a statisztika. 2011 szeptemberében 11,3 százalékkal esett vissza az építőipari kibocsátás az egy évvel korábbi 9,5 százalékos hanyatlás után.

Az úgynevezett fix bázisú volumenindex-adatok tanúsága szerint az építőipar szeptemberi teljesítménye a 2005-ös havi átlag 63,8 százalékán állt. A KSH adatai szerint szezonálisan kiigazítva a termelés 5,1 százalékkal volt nagyobb az előző havinál, amikor viszont 4,7 százalékkal visszaesett júliushoz képest.

Az év első háromnegyedében a termelés összesen 5 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest. Az egyéb építmények építésének több mint 9 százalékos szeptemberi növekedése a KSH szerint az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. A mutató a harmadik negyedév minden hónapjában emelkedést jelzet, míg az épületek építése január óta csak szeptemberben nőtt.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 6,5, az egyéb építményeké 0,6 százalékkal volt magasabb szeptemberben az előző havinál. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése jelentősen, 11,7 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 2,5 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 3,3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

A 2012 szeptemberében kötött új szerződések volumene 1,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. szeptemberihez viszonyítva 7,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké ugyanakkor 10,5 százalékkal nőtt. A növekedés az útépítési munkákra, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződéseknek köszönhető - írja a statisztikai hivatal.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 20,7 százalékkal magasabb volt, mint tavaly szeptember végén.

Az építőipar termelői árai 2012 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 1, az egyéb építmények építése ágazatban 2,2, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,6 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9 és 4,4 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,3 százalékkal voltak magasabbak a KSH adatai szerint.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk