Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

EP: nem a női esélyegyenlőségi kvótarendszerre

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban csekély többséggel elutasította azt a javaslatot, hogy a női munkahelyi esélyegyenlőséget a vállalatvezetésben 40 százalékos részvételt biztosító norvég kvótarendszer követésével is igyekezzenek előmozdítani.

Az EP a nőknek az iparban játszott szerepéről szóló jelentésről folytatott vitát, majd szavazott. A jelentés előterjesztője a portugál Ilda Figueiredo volt, aki az "Egységes Európai Baloldal/az Északi Zöld Baloldal" nevű képviselőcsoport tagja. Legtöbb indítványát, ami a nők munkahelyi helyzetének javításával kapcsolatos elvárásokat fogalmazott meg, a parlament el is fogadta. A "norvég modell" azonban nem ment át a rostán.

Norvégiában a kormány döntése értelmében az állami vállalatok igazgatóságában a nők arányát 2003-ig legalább 40 százalékra kellett emelni. Ezen túlmenően 2005 végétől jogszabály ír elő 40 százalékos kvótát a női képviseletre a norvég részvénytársaságok igazgatóságában.

Az EP néppárti kezdeményezésre, szoros voksolással, 296 igen, 294 nem és 7 tartózkodó szavazattal úgy döntött, hogy törli a jelentésből azt a szövegrészt, amely a norvég kvótarendszer követését ajánlotta volna az EU-s tagállamoknak. A plenáris vita előtt, a parlament szakbizottságán még átcsúszott a javaslat.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek