Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

EP: nem a női esélyegyenlőségi kvótarendszerre

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban csekély többséggel elutasította azt a javaslatot, hogy a női munkahelyi esélyegyenlőséget a vállalatvezetésben 40 százalékos részvételt biztosító norvég kvótarendszer követésével is igyekezzenek előmozdítani.

Az EP a nőknek az iparban játszott szerepéről szóló jelentésről folytatott vitát, majd szavazott. A jelentés előterjesztője a portugál Ilda Figueiredo volt, aki az "Egységes Európai Baloldal/az Északi Zöld Baloldal" nevű képviselőcsoport tagja. Legtöbb indítványát, ami a nők munkahelyi helyzetének javításával kapcsolatos elvárásokat fogalmazott meg, a parlament el is fogadta. A "norvég modell" azonban nem ment át a rostán.

Norvégiában a kormány döntése értelmében az állami vállalatok igazgatóságában a nők arányát 2003-ig legalább 40 százalékra kellett emelni. Ezen túlmenően 2005 végétől jogszabály ír elő 40 százalékos kvótát a női képviseletre a norvég részvénytársaságok igazgatóságában.

Az EP néppárti kezdeményezésre, szoros voksolással, 296 igen, 294 nem és 7 tartózkodó szavazattal úgy döntött, hogy törli a jelentésből azt a szövegrészt, amely a norvég kvótarendszer követését ajánlotta volna az EU-s tagállamoknak. A plenáris vita előtt, a parlament szakbizottságán még átcsúszott a javaslat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter