Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Épített örökség szakirányon is lehet tanulni a pécsi egyetemen

A hazai felsőoktatásban elsőként a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) lehet épített örökség szakirányt választani az intézményben idén ősszel induló kulturális örökség tanulmányok mesterszak keretében.

A kulturális örökség tanulmányok mesterképzést, az ahhoz kapcsolódó épített örökség, írott kulturális örökség, továbbá kulturális diplomácia és örökségmenedzsment szakirányt az egyetem felnőttképzési kara hirdette meg a műszaki és informatikai, valamint a természet- és a bölcsészettudományi karral való együttműködésének eredményeként - írta a PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az állami ösztöndíjas férőhelyeket is biztosító képzésre február 15-ig lehet jelentkezni. Az egyetem azokat az alapszakon vagy mesterszakon végzett érdeklődőket várja, akik ebben a félévben fejezik be felsőoktatási tanulmányaikat, vagy állami-önkormányzati, üzleti, nonprofit szervezeteknél a kulturális örökség kezelésével, menedzselésével kapcsolatos meglévő ismereteiket kívánják bővíteni.

A képzési program kidolgozásában és megvalósításában a PTE négy olyan kara működik együtt, melyeken komoly hagyományai vannak a kulturális örökséggel foglalkozó tanulmányoknak: e program a korábbi előzményekre építve, az eltérő megközelítések integrálásával fog új tudáselemeket generálni - hangsúlyozta az egyetem.

Hozzátették, a mesterképzés védnöke Pierre Vasarely, a PTE díszdoktora, aki a pécsi születésű Victor Vasarely, az optikai festészet világhírű képviselőjének unokájaként sokat tesz azért, hogy a baranyai megyeszékhely kulturális, tudományos elismertsége növekedjen Vasarely szellemi örökségén keresztül.

A kulturális örökség tanulmányok mesterszak tervezett indításával kapcsolatban 2012 végén tartott sajtótájékoztatón Bachmann Bálint, a PTE műszaki karának dékánja azt mondta: Európa épített öröksége amellett, hogy kulturális, művészettörténeti, vagy építészeti szempontból jelentős, nagyon komoly gazdasági potenciált is rejt, amelyet a jövőben érdemes minél jobban kihasználni.

Úgy vélte, ezt segíthetik a kulturális örökség tanulmányokat folytató, a közszolgálatban, az építésrendészetben, vagy az örökségvédelem más műszaki, irányítási, beruházási területein elhelyezkedő diplomás szakemberek.

Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész, a PTE tanára ehhez hozzátette, hogy örökségvédelmi szakemberekre Pécsnek is szüksége van, már csak azért is, mert az ókeresztény emlékhelyeivel az UNESCO világörökségi listáján szereplő városban olyan sok jelentős műemlék van, hogy azokat hosszú távon csak akkor tudja fenntartani, ha világhírűvé teszi e képzett fiatalok közreműködésével.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbították a diákhitel igénylésének határidejét

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabad felhasználású... Teljes cikk

A PDSZ is csatlakozik a színművészetisek sztrájkjához

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sztrájkba lép, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak tárgyalása nem jár sikerrel. Teljes cikk

Indul az új ösztöndíjrendszer a szakképzésben

A technikumban tanulók ösztöndíjának havi összege több mint 435 millió forint. Teljes cikk