Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Érdekvédők az elbocsátott tanárokért

Hat-hétezerre tehető a szeptemberben katedra nélkül maradt pedagógusok száma. Az oktatási tárca azt is hozzáteszi, hogy többségük nyugdíjba ment, illetve munkában áll. Hogy ki a valódi felelős, mi a baja a magyar közoktatásnak? - erre válaszol Árok Antal, a Pedagógus Szakszervezet titkára.

- Lehet, hogy az összevonások, bezárások, tanárelbocsátások alapvető oka az, hogy az iskolák kettős finanszírozásúak?

- Bizonyos, hogy a kettős finanszírozás lehetőséget teremt arra, hogy a felelősök egymást okolják. Manapság az iskolák működési költségeinek egyik részét az állam, másikat a fenntartó adja. Mindkettő kevesli a másik által adott összeget, és a bajban egymásra mutogat. Mindenesetre a jelenlegi feladat vagy csoport létszámától is függő finanszírozás arra ösztökéli a fenntartót, hogy minél több gyereket ültessen egy osztályba. Pedig mindenki tudja, hogy nagy létszámú osztályban nehéz megteremteni az esélyegyenlőséget, felzárkóztatni a hátrányos helyzetű gyerekeket. Már pedig az esélyegyenlőtlenség fenntartása a hátrányos helyzet újratermelődéséhez vezet.

- Valóban a pénzen múlik minden?

- Nem, hiszen hibás rendszerben működik az egész magyar közoktatás. Megjavításáért alakította meg a miniszterelnök az oktatási "kerekasztalt", melynél helyet kaptam én is. A kerekasztal résztvevői egy év alatt javaslatot tesznek közoktatásunk gondjainak megoldására.

- Közoktatásunk jelentős összegű uniós támogatáshoz jutott, illetve jut még. Ebből lehet majd jó körülményeket teremteni?

- Kétségtelenül sok pénz jut majd felújításokra, modernizációra, az iskolák műszaki fejlesztésére. Persze felzárkóztatásra, személyi feltételek biztosítására is kell lennie pénznek.

- Az állás nélkül maradtak átképzésére nem jut?

- Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a nyáron kidolgozott egy átképző programot, melynek megjelentetését már tavaly ősszel szorgalmazta szakszervezetünk. Mi a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolával együtt segítjük az állás nélküli pedagógusok átképzését. Pályázatíró és projektmenedzseri, nyelvi, idegenforgalmi, informatikai jellegű képzésről van szó-

- Honnan lesz erre pénze a nem dolgozó tanárnak?

- Fejenként háromszázezer forintot átképzési támogatást kaphatnak a pedagógusok 2008. december 31-ig, a közalkalmazottak átképzésére rendelkezésre álló keretből. Így egyeztünk meg a munkaügyi tárcával.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter