Megjelent: 13 éve

Észrevétlenül is lehet állást keresni a munkahelyről

"Ne mondj fel, amíg nincs aláírt munkaszerződésed", hangzik a karriertanácsadók egyik alaptézise. Ugyan az álláshirdetéseket böngészni és e-mailben pályázni munkaidő előtt és után lehet, a telefonos egyeztetés és az állásinterjú időpontja általában munkaidőre esik. Mivel a főnök nem nézi jó szemmel az álláskeresést, diszkréten kell kezelni. Hogyan lehet?

A munkahelyváltást tervezők többsége munkaidőben keres állást, főnöke és kollégái tudta nélkül. Benne van a pakliban, hogy munkatársaink észreveszik, ami elég kínos lehet, ellenségessé teheti a légkört. Ám néhány óvintézkedés betartásával titokban tartható a munkakeresés. A munkahelyről történő titkos álláskeresés igen kellemetlen következményeket vonhat maga után. Ha kitudódik, a vezető ellenségessé válhat a munkatárssal szemben, és megmérgezheti az alkalmazott mindennapjait.

Ne a céges e-mailről pályázzon

Hogy hogyan akadályozhatjuk meg mindezt? "Egy kis elővigyázatossággal a lebukás veszélye minimálisra csökkenthető", véli Cservenyák Tamás karriertanácsadó. Először is fontos, hogy a dolgozó önéletrajzát ne a céges e-mail címéről küldje el. Bizonyos helyeken az informatikusok feladata közé tartozik a vállalati levelezés nyomon követése, ráadásul az is előfordulhat, hogy a kíváncsi kollégák tekinthetek bele. A pályázás így akár már az első cv átküldése után kitudódhat. Ehelyett jobb, ha készítünk magunknak egy privát - például freemail-es - postafiókot, és onnan intézzük az ilyen jellegű levelezéseket. Hasonló okokból érdemes a cv-t nem a vállalati számítógépen tárolni, hanem inkább pen drive-on vagy cd-n. Emellett az állásportálok böngészését is érdemes olyan időpontra tenni, amikor a vezető ebédel, vagy az irodájában ül feladataiba mélyedve" - avatott be a karriertanácsadó.

Mit tegyen, ha kollégái jelenlétében hívják?

Mi a teendő, amikor már egy lépéssel előrébb járunk és önéletrajzunkra felfigyelt egy cég? Ráadásul munka közben keresnek telefonon? "Ekkor kérje meg a hívót, hogy tartsa egy fél percig, majd menjen el nyugalmas helyre, ahol a munkatársak nem hallják a beszélgetést. Itt zavartalanul megbeszélheti a részleteket. Céges telefonszámot egyébként nem ajánlott megadni, azt ugyanis bármikor felveheti egy kollégánk is. Az önéletrajzban inkább a privát számunkat tüntessük fel" - ad tippet a karriertanácsadó.

Személyes ügyre hivatkozva menjen ki egy órára

Kérdés az is: mit csináljon a dolgozó, ha munkaidőben hívják be egy interjúra, ráadásul a megszokott farmer helyett öltönyt kell viselni? "Ez is egyszerűen kiküszöbölhető. A vezetőjének elég annyit mondania, hogy személyes ügyben el kell mennie egy órára. Valószínűleg nem fogja tovább kérdezgetni a távozás okáról. Ha mégis, akkor ismételten mondja azt, hogy magánügyről van szó. Öltözékét pedig bármelyik gyorsétteremben lecserélheti. Fontos, hogy lehetőleg ne a kiszemelt cégnél váltson ruhát, hiszen úgy tulajdonképpen feleslegessé is válik az átöltözés" - tanácsolja Cservenyák Tamás. Amennyiben problémát okoz a munkaidőben való eltávozás, akkor ezt közölje az interjúztatóval telefonon, és kérjen egy reggeli vagy egy késő délutáni időpontot. Ez az esetek nagy többségében nem gond, hiszen az állást ajánlók is tudják: nem mindenki független munkanélküliként pályázik a munkákra.

Ha kitudódik, legyen őszinte

Ennek ellenére előfordulhat, hogy a vezető tudomást szerez az álláskeresésről. "Érdemes ilyenkor megvárni, míg a főnök kezdeményezi a helyzet tisztázását, ne kezdjünk el magyarázkodni. Ha sor kerül a megbeszélésre, akkor viszont tanácsos teljesen őszintén elmondani, mi motiválta a dolgozót a munkakeresésre. Előfordult már, hogy a pályázó szempontjából a lehető legjobban sikerült lezárni a szituációt: miután elmondta problémáit, megtartása érdekében a vezetőség megtette a kellő lépéseket. Megemelte fizetését, és csökkentette a rá nehezedő terheket" - mesélte Cservenyák Tamás.

Óvintézkedések dolgozó álláskeresőknek

- Ne tároljuk a pályázási anyagot a céges gépen, használjunk pen drive-ot
- Privát e-mail címről küldjük el a pályázatot
- Az önéletrajzban privát telefonszámunkat adjuk meg, semmiképpen se szerepeljen ott a céges, vezetékes szám
- Ha a munkatársak jelenlétében hívjnak, kérjünk fél perc türelmet és vonuljunk nyugalmas helyre vagy kérjünk későbbi hívást
- Ha kiderül az álláskeresés, mondjuk el az okokat főnökünknek őszintén

Oroszi Babett

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter