Megjelent: 11 éve

Evások figyelem! Változások jövőre!

A jövő évtől szigorodnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó vállalkozások és egyéni vállalkozók számlatartási kötelezettségei; amennyiben e kötelezettséget nem teljesítik, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mulasztási bírságot róhat ki rájuk.

Bár az evások költséget nem számolnak el, a parlament által az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról december 1-jén elfogadott törvény szerint február 1-jétől meg kell őrizniük a beszerzéseikhez kapcsolódó számlákat is. Aki számlatartási kötelezettségét megsérti, az áru, valamint az igénybe vett szolgáltatás értékének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az intézkedés a gazdaság kifehérítését szolgálja.

Az adórevizorok az evázók ellenőrzésekor valószínűleg nem tudják majd pontosan megállapítani, hogy az adózónak hány számlát kellett volna megőriznie. Szakértők szerint azonban nem is az evázók ellenőrzésekor "bukik" majd ki a mulasztás, hanem a kapcsolódó vizsgálatoknál. Vagyis, ha valamely vizsgálat során kiderül, hogy valaki evázó számára értékesített valamilyen árut vagy szolgáltatást, ellenőrizhetik, hogy az evás megtartotta-e a számlát.

A számlaadást ugyanakkor a szankciók szigorításával ösztönzi a törvény: a jövő évtől a nyugta-, számlaadási kötelezettségét elmulasztó alkalmazott, képviselő, magánszemély közvetlen vezetője is - 500 ezer forintig terjedő - mulasztási bírsággal sújtható.

Az eva-körbe tartozókat érintő szigorítás az is, hogy február 1-jétől - az egyéni vállalkozók kivételével - nekik is meg kell fizetniük a vagyoni típusú cégautóadót (az adó mértéke 1.600 köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7 ezer forint, afelett havi 15 ezer forint, amit negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallani és megfizetni).
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter