Megjelent: 4 éve

Ez történik, ha a biológiai óránk nem áll szinkronban a munka diktálta napirenddel

A felmérés eredményeit november 18-án, a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban tették közzé.
Ez a vizsgálat az első, amely kapcsolatba hozza az úgynevezett "szociális jet lag"-et a középkorú emberek anyagcsere kockázati tényezőivel.
Ez a kifejezés arra utal, hogy az illető természetes cirkadián ritmusa, azaz az alvás és ébrenlét váltakozása nem áll szinkronban a társadalmi és munkahelyi kötelezettségek által rákényszerített napirenddel.

Új felfedezés, hogy a szociális jet lag összefügg az alacsonyabb HDL („jó”) koleszterinszinttel, a magasabb triglicerid-szinttel, a magasabb éhgyomri plazma inzulinszinttel, az inzulinrezisztenciával, a nagyobb testtömegindexszel és a nagyobb derékbőséggel.

A kutatás vezetője szerint érdemes volna a helyén kezelni a munka- és társadalmi kötelezettségekkel járó egészségügyi kockázatot, és felmérni, vajon lehetne-e ezt a tényezőt úgy kezelni, hogy ezzel csökkenjen az érintettekre háruló rizikó.

Szivderito.hu
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter