Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Ezeket a programokat tanulja az álomfizetésért

Szakterületenként, programozási nyelvenként állított fel fizetési toplistát az IT-szektorról a dice.com - áll az Index.hu cikkében. A legjobban a felhőszolgáltatások programozói keresnek, a mibolos technológiákkal dolgozók viszont lemaradtak a toplistáról.

Izgalmas felmérést közölt a dice.com állásportál arról, hogy az amerikai IT szektor mely területein lehet az álomfizetésnek számító évi százezer dollárt megkeresni - írja az Index.hu. Ez az összeg évi 22,3 millió forintnak, vagyis havi szinten közel 2 millió forintnak felel meg. A számok adózás előtt értendőek, viszont nincsenek benne a különféle bónuszok (ez az iparágban éves szinten 10 ezer dollár felett is járhat), és részvényopciók. Az átlagos éves bér az iparágon belül 85 ezer dollár.

A statisztika összesen harminc olyan szakterületet, programnyelvet sorol fel, aminek az ismeretével évi 100 ezer dollárnál magasabb átlagfizetés várja a szakembereket. Ezek között meglepő módon egyetlen mobilos technológia sem szerepel. A legjobb választásnak a felhőszolgáltatások mögötti technológiákkal foglalkozó állások bizonyulhatnak, és főleg a big data, vagyis a hatalmas adatbázisok kezelése és elemzése.

A lista szerint Amerikában ma legjobban a Hadoop szakértőit fizetik meg (115 ezres átlagkereset), ez egy nyílt forráskódú rendszer, amivel nagy méretű adatbázisokból lehet aránylag olcsó hardveres háttérrel fontos információkat kinyerni és amit bankok használnak csalások leleplezésére és online vásárlási szokások feltérképezésére.

Az élvonalban további adatbáziskezelő és felhőszolgáltatási technológiák szerepelnek, mint a NoSQL, a Mongo DB, a Jetty, az Omnigraffle diagramkészítő alkalmazás átlagosan vagy az Objective C programnyelv. Meghökkentőnek nevezi az Index.hu cikke az őskövületnek számító Fortran programnyelv, illetve a szintén nem éppen divatos Korn Shell Unix-scriptnyelv szereplését a listán.

Ebben a szektorban is igaz, hogy az átlagfizetések rendre nőnek az iskolai végzettséggel: a doktori végzettséggel rendelkezők átlagosan 113 ezer, a legmagasabb fokú közgazdász képzéssel, az MBA diplomával az IT-iparban átlagosan évi 107 ezer dollárt keresnek. Egyetemi (MA) diplomával 97 ezer, főiskolaival (BA) 85 ezer, középiskolai érettségivel 65-80 ezer dollár az átlagos bér.

Index.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A KSH szerint nőtt a turizmusban dolgozók átlagkeresete

A KSH turizmus, vendéglátás 2018-ról szóló elemzése szerint az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Teljes cikk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk