Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Fejér megye: 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta

Az országosnál kedvezőbb Fejér megye munkaerő-piaci helyzete; a munkanélküliségi ráta ugyanis 5,1 százalék, az országos 8 százalékkal szemben - mondta el az MTI-nek a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ PR referense.

Jankóné Szépe Mónika tájékoztatása szerint a munkaügyi központ legfrissebb statisztikája szerint 14.146 regisztrált álláskereső van a megyében. Az állástalanok száma változatlanul a térség elmaradott infrastruktúrájú, gazdaságilag fejletlen, hátrányos helyzetű déli térségében a legmagasabb: Sárbogárdon és környékén 15,4 százalékos, Enying térségében 14,3 százalékos a munkanélküliségi mutató.

A munkanélküliségi ráta jól érzékelteti a megye gazdasági kettéosztottságát: az M7-es autópályától délre eső területek - Sárbogárd, Enying - hátrányos helyzetűek, ott magas a munkanélküliségi mutató, míg a térség északi részein, Székesfehérváron, Móron, Gárdonyban kevesebb a munkanélküli.
Az iparilag fejlett Móron például 4,9 százalékos, Gárdony térségében pedig - ahol elsősorban a szolgáltatások kötik le a munkaerőt - 4, 5 százalékos a munkanélküliségi ráta.
Javult az álláskeresők ki-és beáramlási aránya a térségben az utóbbi hetekben: 1820 új álláskereső - 16, 4 százalékuk pályakezdő - került be és 1810 talált állást, lépett ki a rendszerből. Az álláskeresők számára 1273 munkahelyet kínálnak, aminek egyharmadára szak- kétötödére betanított munkások, egy-egytizedére pedig segédmunkások, illetve szellemi foglalkozásúak jelentkezését várják. Kis mértékben nőtt a szak- és segédmunkások iránti kereslet, s csökkent a betanított munkások iránti kereslet. Az utóbbi azt jelzi, hogy növekvőben van a magasabb hozzáadott értéket megtestesítő termékek előállításának aránya.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter