Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Felháborodást keltettek az ausztriai munkára toborzó plakátok

A falragaszokon vörös-fehér-vörös (az osztrák lobogó színeivel megegyező) alapon az áll: "2011 május elsejétől több mint 32 ezer betöltetlen álláshely Ausztriában" - mondta Christian Illedits, a tartományi és a szövetségi kormányban egyaránt vezető szerepet betöltő párt politikusa osztrák sajtóbeszámolók szerint.

A plakátok készítőjének kiléte nem ismert az SPÖ előtt, mindenesetre az esetet "alaposan ki kell vizsgálni" - mondta. A politikus azt hangsúlyozta, hogy "politikai provokációra" gyanakszik. Kitért arra is, hogy a plakátokon hirdetőként az osztrák kormány és az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat (AMS) szerepel.

Christian Illedits megerősítette, hogy az SPÖ a május elsejei munkaerő-piaci nyitásra való felkészülésként hozott, bér- és szociális dömping elleni osztrák törvény szigorú betartatását szorgalmazza. A megfelelően hatékony ellenőrzés érdekében meg kell emelni az illegális foglalkoztatás elleni hatóság létszámát és biztosítani kell a bírságok külföldi behajtását - mondta.

A plakátakciót a munkavállalás liberalizálását elutasító Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is bírálta egy hétfői közleményében. Johann Gudenus, a párt bécsi tartományi frakcióvezetője "határtalan pimaszságnak" nevezte a hirdetéseket, s szembeállította azzal, hogy egyedül Bécsben 77 ezer munkanélküli van.

Az SPÖ bírálta az AMS burgenlandi részlegének vezetőjét, Helene Sengstbratl-t is. A hivatalvezető május elsején Sopronpusztán egy jelképes munkaerő-piaci "határnyitás" keretében, az EURES-T Pannonia határ menti munkaügyi hálózat rendezvényén jelképesen egy minden magyar állampolgárnak szóló munkavállalási engedélyt adott át Rimányiné Somogyi Szilviának, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetőjének. Az SPÖ és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) nehezményezte, hogy Sengstbratl "magyar munkavállalókat hív meg, ahelyett, hogy a burgenlandi munkanélküliekkel törődne".

A hivatalvezető a bírálatokra válaszul kijelentette: nem hívott meg magyar munkavállalókat és erre nincs is szükség, mert május elsejétől szabad a munkavállalás Ausztriában. Hozzátette: hivatalos szervként az AMS-nek kötelessége a magyar munkavállalókat is tájékoztatni.

Ausztria és Németország fokozatosan nyitotta meg munkaerő-piacát nyolc 2004-ben csatlakozott uniós tagállam előtt, május elsejétől az utolsó korlátozások is megszűntek. Ausztriában az egyik legfontosabb változás az, hogy nem szükséges az AMS engedélye a foglalkoztatáshoz.

A hivatalos becslések szerint nem várható "roham" az új tagállamokból, az első két évben 20-25 ezer munkavállaló érkezhet Ausztriába az érintett országokból. Az - ugyancsak SPÖ-s vezetésű - osztrák munkaügyi minisztérium álláspontja szerint Ausztria a fokozatos nyitással és a törvényi szabályozással jól felkészült a moratórium lejártára, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az Ausztriában érvényes bérezési és társadalombiztosítási szabályok betartásának szigorú ellenőrzésére van szükség.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk