Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Felmérés készül a pedagógusok munkaterheléséről

Felmérés készül a pedagógusok munkaterheléséről - erről állapodott meg Hiller István szakminiszter és Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.

Hiller István a megbeszélés után újságírói kérdésre válaszolva elmondta, van realitása annak, hogy az átfogó, reprezentatív felmérés a következő tanév elejére elkészüljön. A felmérést a tárca és a PDSZ felkérésére egy független cég végzi majd el - tette hozzá. Kerpen Gábor a felmérést azért nevezte fontosnak, hogy kiderüljön, a pedagógusok a megemelt kötelező óraszám mellett heti negyven órában dolgoznak vagy azon túl is kénytelenek időt fordítani feladataikra. Az eredményeket közösen elemzik és értékelik, s mindenki megteszi a szükséges lépéseket a munka törvénykönyvének betartásáért - mondta.

A miniszter magát a találkozót hasznosnak ítélte. Kifejtette: ahogy már korábban is látszott, az Új Tudás program irányával és pilléreivel a PDSZ egyetért. Most kirajzolódott, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben jobban értik egymást, s vannak olyanok, amelyekben a véleménykülönbség továbbra is megmaradt. Hozzátette: abban is jobban értik a másik érvelését, amiben nincs egyetértés. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke közölte: az Új Tudás program irányaival, pilléreivel egyetértenek, de a program öt pillére közül három esetében az "anyag, amiből gyúrják a pillért", nem megfelelő.

Egyetértés van abban, hogy az esélyegyenlőség megteremtéséhez szükség van a beóvodáztatás támogatására. Abban is megegyezik a felek álláspontja, hogy a tehetséggondozás Új Tudás programban szereplő formájára szükség van - tette hozzá. Ugyanakkor a PDSZ szerint az oktatás jelenlegi finanszírozása azt eredményezi, hogy főként a falusi kisiskolák önállóságukat vesztik vagy megszűnnek. A szakszervezet álláspontja szerint a pedagógusok általános anyagi megbecsülésére van szükség, nem csak egyes kollégákéra. A pályakezdők munkába állását azt könnyítené, ha a keresetemelkedés mellett csökkenne a kötelező óraszámuk. Ugyanez vonatkozik a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusokra is.

Kerpen Gábor szerint a diákok iskolában töltendő idejének növelése segítheti a nehezebb szociokulturális környezetből származó gyermekek társadalmi integrációját. A PDSZ elnöke meghívta Hiller Istvánt arra a szeptember 19-i megbeszélésre, amelynek témája a kisiskolák helyzete lesz. Hiller István elmondta: az oktatási tárca a meghívást elfogadja, s képviselteti magát a rendezvényen. Kérdésre válaszolva közölte, hogy nem szünetelnek a tárgyalások e kérdésben az Élőlánc Magyarországért Mozgalommal.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisiskolák tagintézményekké válnak, ezek alsó tagozaton úgy működnek, mint korábban, a felső tagozat az, amelyet több falu és fenntartó együttesen működtet - mutatott rá a tárcavezető. Elmondta: a rendelkezések az alsó tagozat helyben tartását, tagintézmények, társulások kialakítását szolgálják, a minisztérium szándékának megfelelően. Kerpen Gábor szerint ugyanakkor a társulások sokszor nem veszik figyelembe a települések egyedi igényeit. Megjegyezte: 2007 májusa és szeptembere között több mint 300 közoktatási intézmény szűnt meg.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk