Félmilliárdos pályázat kérdőjelekkel "/>
Megjelent: 12 éve

Félmilliárdos pályázat kérdőjelekkel

Bár párhuzamos pályázatok révén milliárdok jutnak a képzési rendszerbe vállalkozóvá válás segítése címen, a munkaügyi központok nem térítik meg a vállalkozási szaktanácsadást az azzá váló munkanélkülieknek.

A vissza nem térítendő támogatás keretösszege: 500 millió forint. Ebből minimálisan 3 millió forint igényelhető, a megpályázható maximális összeg pedig 35 millió forint. A támogatás a program elszámolható összköltségének általában 70 százaléka, de a nők és a hátrányos helyzetű csoportok részére szervezett program esetén legfeljebb 80 százaléka is lehet - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján.

Ösztönzik az aktivitást?

A nyertes pályázatok várható száma: 40 - 60 darab. Támogatásra jogosultak, azaz pályázhatnak a magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező, a támogatás céljának megfelelő oktatási, tanácsadási tevékenységet végző következő szervezetek: költségvetési szerv és intézménye, egyesület, kamara, alapítvány, közhasznú társaság - írja a GKM közleménye.

A félmilliárd forint szétosztásának deklarált céljai: a vállalkozóvá válás, a kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése gazdasági, vállalkozói ismeretek, tananyag kifejlesztése, oktatása, tanácsadás révén.

Párhuzamos programok

Lakatos Istvánné vállalkozási szaktanácsadó emlékeztetett arra, hogy tavaly óta nem térítik a vállalkozást indító munkanélkülieknek a szaktanácsadás díját.

A tanácsadás az akkreditált tanfolyamok része lett, amelyek az alacsony fejpénz (400 forint/óra/fő) miatt csak viszonylag nagy létszámmal, akadozva indulhatnak. A GKM és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ugyanakkor párhuzamosan adnak ki pályázatokat, amelyek a főleg hátrányos helyzetű kezdő vállalkozókat segítenék - milliárdokat pumpálva a képzési rendszerbe (ám látszólag anélkül, hogy egyeztetnének egymással). Nem lehet viszont tudni a szaktanácsadó szerint, honnan szereznek majd hozzáértő trénereket a programokhoz.

Lezárt projekt senkit nem érdekel

Jorge Vidal, a La Vida Kft. ügyvezetője részt vett cégével egy korábbi uniós Leonardo da Vinci-projektben. A munka egyik terméke a vállalkozói szaktanácsadó képzését szolgáló módszertani anyag volt. Igaz, a módszertan a bevándorlók vállalkozóvá válásának segítése kapcsán készült, ám az általánosan is használható lenne.

A tananyag 2006 októbere óta elérhető, ám még senki nem jelentkezett, hogy használni szeretné, nincs hír arról, hogy bárhol is trénereket képeznének a segítségével - tudtuk meg Vidaltól. A lezárt projekt produktumai egyébként a www.lacer-entrepreneurs.org oldalon megtekinthetők.

A pénz segíti a hozzáértést

Lakatos Istvánné szaktanácsadó megjegyezte: az ilyen típusú pályázatokon óhatatlanul felbukkannak olyan szervezetek, amelyek a pályázás előtt ugyan nem foglalkoztak a pályázandó témával, ám a pénz láttán hirtelen érteni kezdenek ahhoz.

Különösen így van ez az induló vállalkozások segítésénél, ahol az alacsony állami támogatás, illetve az érintettek korlátozott fizetőképessége nem teremtette meg azt a keresletet, amelyhez azután a kínálat is felnőhetett volna. A szaktanácsadó szerint helyes cél ugyan a kezdő vállalkozások állami segítése, ám ezt nem kampányszerűen, hanem folyamatosan lehetne hatékonyan végezni.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk