Megjelent: 10 éve

Felmondta dolgozói kollektív szerződését a pécsi egyetem

A rektor az egyetem pénzügyi stabilitásának biztosítása végett mondta fel hat és félezer dolgozó kollektív szerződését, ugyanis az abban foglalt kötelezettségvállalások aránytalanul nagy terheket jelentenek a munkáltatóra. Ezt a több mint három milliárdos adósság mellett ma már nem tudják tartani - mondta az intézmény szóvivője, aki közölte azt is, hogy Gábriel Róbert rektor nem kíván nyilatkozni ebben az ügyben.

A dolgozókat egyébként váratlanul érte a szerződések felbontása.

Az MTI úgy értesült: mivel a kollektív szerződés rögzítette a munkavállalóknak fizetendő különböző pótlékokat, a pluszmunkákért és ügyeletekért fizetendő díjak mértékét is, felmondása elsősorban az egészségügyi dolgozókat érintheti kedvezőtlenül.

A megkérdezett orvosok és ápolók, állásukat féltve név nélkül nyilatkozva elmondták, hogy főleg a veszélyes munkakörben dolgozókat érinti ez hátrányosan, illetve mostantól csak az ügyeleti díjak fele jár az amúgy is alacsony fizetések mellé.

Egy neve elhallgatását kérő orvos úgy nyilatkozott, hogy az orvosok alapfizetése alacsony, gyakorlatilag a pluszmunkákból, az ügyeleti díjakból élnek. Megítélése szerint nem kizárt, hogy a lépés összefügg a napokban tartott rektorválasztás eredményével, amikor is Gábriel Róbert alulmaradt riválisával, a július elsején hivatalba lépő Bódis József orvosprofesszorral szemben.

Klinikai főigazgató: nem a dolgozók ellen irányult a kollektív szerződések felmondása

Kollár Lajos, a PTE klinikai főigazgatója az MTI-nek azt mondta: a döntés hátterében az áll, hogy szükségessé vált a munkahelyek jelenlegi valós kockázati tényezőinek felmérése, és új szerződések megkötése az érdekvédelem képviselőivel történő egyeztetést követően. A felmondott kollektív szerződésekben még olyan munkahelypótlékok szerepeltek - mutatott rá -, amelyek már nem életszerűek. Példaként hozta fel, hogy a radiológián dolgozók kockázati pótlékát korábban indokolta a sugárveszélyes környezet, de a mai modern képalkotó berendezések világában ez a tényező nem áll fenn.

Az egyetem vezetése azt szeretné, ha néhány hónapon belül megköthetnék az új kollektív szerződéseket a dolgozókkal.

Magyar Rádió/MTI
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk